Počinje 66. Međunarodni filmski festival u Kanu

Na ovogodišnjem, 66. Međunarodnom festivalu u Kanu, posjetioci će imati priliku da vide 52 dugometražna filma
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2013. 09:19h

U srijedu počinje 66. Međunarodni filmski festivala u Kanu, koji će trajati do 26. maja i tokom kojeg će biti prikazano ukupno 52 dugometražna filma u zvaničnoj selekciji za razne kategorije, a njih 20 će se takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu.

Žiri čine poznate ličnosti, na čelu sa predsjednikom, Stivenom Spilbergom, i svjetskim glumcima kao što su Nikol Kidman, Leonardo DiKaprio, Robert Redford i Marion Kotijar.

Kanski festival ostaje jedan od najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala, pošto predstavlja zdravu mješavinu filmskih zvijezda, autorskog filma, i veoma zahtjevne publike.

"Otići u Kan je najbolji način za predstavljanje filma, ali i rizik ako ga tamo publika ne zavoli", rekao je Frans presu britanski reditelj Ken Louč, koji je 2006. godine osvojio Zlatnu palmu.

Pored francuskih filmova u zvaničnom dijelu konkurencije za Zlatnu palmu, Francuska se predstavila i u raznim koprodukcijama. Prvi put, iranski film Asgara Farhadija, snimljen je u Francuskoj s francuskim glumcima Berenis Bežo i Taharom Tahirom i francuskim producentom.

Isto tako, film Amerikanca Džejmsa Greja, s Marion Kotijar i Joakinom Fenikson, snimljen je u Engleskoj, ali većim dijelom ga je finansirala Francuska.

Američki film je ove godine veoma zastupljen u Kanu - u zvaničnoj selekciji s nezavisnim filmovima "Inside Llewyn Davis" braće Koen, "Nebraska" Aleksandera Pejna, "Behind the Candelabra" Stivena Sodeberberga.

Sofija Kopola će otvoriti festivalsku sekciju "Drugačiji pogled" filmom "The Blind ring", dok će Džej.Si Čandor prikazati svoj film "All is lost" sa Robertom Redfordom.

Azija će biti zastupljena u zvaničnoj konkurenciji s kineskim rediteljem Điaom Žangkeom. Biće prikazana dva japanska filma Hirokazua Kore-Edea i Takašija Mikea.

Indija je pozvana kao gost jer se ove godine obilježeva 100 godina od nastanka indijske filmske industrije Bolivud.

Južna Amerika će ove godine biti manje zastupljena, ali će u Kanu biti 15-ak latino-američkih reditelja koji će odati počast čileanskom reditelju Alehandru Hodorovskom.

Analitičari najavljaju nekoliko žestokih dugometražnih filmova, među kojima "Mlada i lijepa" (Jeune et Jolie) Fransoaa Ozona i "Venera u krznu" (La Venus a la fourrure) Romana Polanskog.

U trenutku kada je Francuska postala 14. zemlja koja je odobrila istopolne brakove, nekoliko filmova će obraditi i tu temu, kao "Život Adele" (La Vie d'Adele) Abdelatifa Kešiša i "Behind the Candelabra" Stivena Soderberga sa neočekivanim glumačkim duom - Majklom Daglasom i Metom Dejmonom.

Filmovi u trci za Zlatnu palmu

Na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, u konkurenciji za Zlatnu palmu biće prikazano sljedećih 20 filmova:

1. "Un chateau en Italie" Valerije Bruni-Tedeski

2. "Inside Llewyn Davis" Džoel i Itan Koen

3. "Michael Kohlhaas" Arno de Palijer

4. "Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)" Arno Deplešen

5. "Heli" Amat Eskalante

6. "Le passe" Asgar Farhadi 7.

"The Immigrant" Džejms Grej

8. "Grigris" Mahamat-Saleh Harun

9. "Only Lovers left alive" Džim Džarmuš

10. "Tian Zu Ding" (A Touch of sin) Đia Žangke

11. "Soshite Chichi Ni Naru" (Like Father, like Son) Hirokazu Kore-Eda

12. "La vie d'Adele" Abdelatif Kešiš

13. "Wara No Tate" (Shield of straw) Takaši Mike

14. "Jeune et Jolie" Fransoa Ozon

15. "Nebraska" Aleksander Pejn

16. "La Venus a la fourrure" Roman Polanski

17. "Behind the Candelabra" Stiven Soderberg

18. "La grande belleza" Paolo Sorentino

19. "Borgman" Aleks Van Varmerdam

20. "Only God Gorgives" Nikolas Winding Refn

Galerija

Bonus video: