Riješite se peruti na prirodan način

Djelotvorno rješenje u borbi, koja se nekad čini nemogućom, nam je na dohvat ruke i to u obliku pet prirodnih opcija
131 pregleda 5 komentar(a)
perut, kosa, Foto: Shutterstock
perut, kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2013. 07:36h

Uzročnici peruti najčešće su stres, manjak vitamina B i preaktivne lojne žlijezde, ali i gljivica koja se hrani kožnim uljem. Djelotvorno rješenje u borbi, koja se nekad čini nemogućom, nam je na dohvat ruke i to u obliku pet prirodnih opcija.

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima, zbog čega je korisno i u borbi protiv peruti. Izmiješate jabukovo sirće sa vodom u istoj razmjeri. Kosu isperite ovom mješavinom i ostavite preko noći. Sjutradan temeljno operite kosu blagim šamponom.

Ukoliko imate osjetljiviju kožu, u flaši od pola litre izmiješajte jedan decilitar jabukovog sirćeta, pa do vrha nalijte toplu vodu. Pošto ste oprali kosu, dobijenu mješavinu polako izlijte i lagano izmasirajte tjeme, a potom isperite.

2. Ulje biljke čajevac

Ulje čajevca ima antigljivična svojstva koja posebno pomažu u borbi protiv gljivice Pityrosporum orbiculare koja se hrani kožnim uljem i zbog koje nastaje perut.

Sedam kapi ulja pomiješajte s jednom kašikom maslinovog ulja, potom dobijenu smjesu nanesite na tjeme. Ostavite da djeluje preko noći i ujutro isperite kosu. Nekoliko kapi ulja možete da stavite u šampon za kosu koji obično koristite.

3. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži esencijalne proteine potrebne za rast kose, a njegova redovna upotreba može da ojača kosu i smanji probleme s peruti, čemu doprinosi i antistres dejstvo koje ovo ulje ima na tjeme.

Za liječenje peruti dvije kašičice kokosovog ulja umasirajte u tjeme pola sata prije šamponiranja kose. Ovaj postupak praktikujte najmanje tri puta nedjeljno.

4. Ruzmarin

Lišće ruzmarina koristi se već vjekovima kao tradicionalni lijek, a istraživanja su pokazala da stimuliše rast kose i pomaže u obnavljanju tjemena na način da poboljšava cirkulaciju, uništava gljivice i uklanja masnoće sa vlasi.

Nasjeckajte tri do četiri grančice ruzmarina, prelijte litrom kipuće vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga tečnost procijedite i stavite u flašicu sa raspršivačem. Nakon svakog pranja obilno poprskajte kosu i ne ispirajte.

Bonus video: