NAKON ŠEST GODINA ZAVRŠEN SPOR PO TUŽBI NOVINARKI

Govor mržnje ili sloboda izražavanja

Presudu u sporu koji se vodi zbog uvreda i govora mržnje u tekstovima koje je “Pobjeda” objavljivala od juna 2011. do aprila 2012. godine, donijeće sudija Dragan Šćepović u roku od mjesec dana
286 pregleda 1 komentar(a)
Šemsudin Radončić, Foto: Boris Pejović
Šemsudin Radončić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2018. 08:39h

Advokat Aleksandar Đurišić zaključio je juče da svjedok Šemsudin Šeki Radončić za pet sati svjedočenja nije govorio o navodima iz tužbe, već je manipulativno pokušavao opravdati uvrede koje su iznijete na račun novinarki nečim što nema nikakve veze sa sporom.

Advokat Nikola Martinović je tvrdio da se ne radi o uvredama, već o slobodi izražavanja.

Tako je juče, nakon šest godina vođenja prvostepenog postupka, konačno zaključena rasprava u sporu koji se vodi zbog uvreda i govora mržnje u tekstovima koje je “Pobjeda” objavljivala od juna 2011. do aprila 2012. godine.

Presudu će donijeti sudija Dragan Šćepović u roku od mjesec.

Autori spornih tekstova zbog kojih su novinarke tužile “Pobjedu”, bivšeg urednika tog državnog lista Srđana Kusovcai državu, jesu Marko Vešović i Radončić, a one su u njima nazivane “ološima”, “džukelama”, ”kerovima”, “zulumćarskom ekipom novinara”, “šupljoglavima”, “profesionalnim falsifikatorkama”, “lovačkim kerovima”, ”medijskim siledžijama u suknjama”...

One su tražile odštetu zbog povrede časti i ugleda.

Radončić je svjedočeći govorio o ranijim tekstovima “Monitora”, navodeći da su isti termini koji su korišćeni u spornim tekstovima, korišćeni i u tekstovima u tom listu.

Iako ga je sudija nekoliko puta upozorio da treba da govori o onome što je predmet spora, Radončić je nastavio da govori o tome šta je ranije objavljivano u “Monitoru”.

Radončić je na sudu, između ostalog, ranije tvrdio da korišćenje nepristojnih riječi u tekstovima nije njegov, već stil Marka Vešovića.

Novinarke su ranije istakle da su tekstovi Vešovića i Radončića nezapamćeni govor mržnje, da obiluju neistinama, klevetama i pozivanjem na nasilje protiv svih koji su predstavljali nezavisne medije.

Postupak je nedavno dat u rad sudiji Šćepoviću, nakon što je protiv postupajućeg sudije Danila Jegdića pokrenut krivični postupak zbog zloupotrebe službene isprave.

"Iskaz Radončića je proizvod revanša, jer je dugo sarađivao i radio sa tužiljama, pa kada s nekim radite 10 ili 20 godina tu obično ima mnogo više povoda nego što je iznio, ali za takve stvari se ne koriste državni mediji kao sredstvo, niti uvreda kao osnov civilnog delikta”, ocijenio je advokat Đurišić