Gojković opet ne priznaje da je prijetio novinarki "Vijesti"

Osnovna tužiteljka Biljana Medenica ranije je odbila Gojkovićevu ponudu da prizna krivicu, za to bude kažnjen tri mjeseca kućnog zatvora, i da u dobrotvorne svrhe uplati 2.000 eura
523 pregleda 2 komentar(a)
Zdravko Gojković, Foto: Savo Prelević
Zdravko Gojković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2018. 08:33h

Podgoričanin Zdravko Gojković tvrdio je juče da nije htio da ugrozi sigurnost novinarki “Vijesti” Jeleni Jovanović, ne priznajući da joj je prijetio krajem marta ove godine u redakciji dnevnog lista.

Tako je on, na početku suđenja za ugrožavanje sigurnosti novinarke, ipak odustao od priznanja krivičnog djela, koje je ranije dao, pokušavajući da se nagodi sa tužilaštvom.

Osnovna tužiteljka Biljana Medenica ranije je odbila Gojkovićevu ponudu da prizna krivicu, za to bude kažnjen tri mjeseca kućnog zatvora, i da u dobrotvorne svrhe uplati 2.000 eura.

Sud je obavezan zakonom da ne uzima u obzir neuspjeli pokušaj sklapanja sporazuma o priznanju krivice.

Gojković je juče rekao da mu “njegova čast i dostojanstvo nikad ne bi dozvolili da ugrozi ženu”, te da on ima dvije sestre, od koji je jedna novinarka.

On nije priznao da je u redakciji lista rekao novinarki da se pazi i da će drugačije sa njom, već je tvrdio da je samo tražio da se tekst “Dvogodišnji sukobi zbog 200 eura” skloni sa portala.

Odgovarajući na pitanja advokata Damira Lekića, Gojković je rekao da je on mislio da je i druge članke o njemu pisala Jovanović, te da su mu advokati sa kojima se konsultovao rekli da nema što da podnosi tužbu protiv “Vijesti”, jer mu ta tužba neće proći.

“Razlog što nijesam reagovao na ranije tekstove, jeste to što je ovaj tekst bio kap koja je prelila čašu, jer je obilovao neistinama”, rekao je on.

Dodao je i da ga je novinarka kada je izlazio uhvatila za ruku i rekla mu da izađe napolje, aludirajući na to da to ne bi učinila osoba koja se osjećala ugroženo.

Jovanovićeva, ali i svjedoci, su negirali da ga je novinarka hvatala za ruku, već su saopštili da mu je, nakon upućenih prijetnji, rukom pokazala gdje je izlaz iz redakcije.

Jovanović je još jednom ponovila da se osjećala ugroženo nakon njegovih prijetnji i pridružila se krivičnom gonjenju protiv Gojkovića.

Svjedoci Tina Popović i Nina Vujačić, koleginice Jovanovićeve, su navele da su se uplašile kada su čule da se “neko ovako korpulentan unosi i viče”.

Sutkinja Larisa Mijušković Stamatović prihvatila je predloge da se u nastavku postupka saslušaju advokat Danilo Mićović i sestra optuženog Ljubica Gojković, kao i novinarka Televizije “Vijesti” Jelena Ćorluka.

Saslušanje Mićovića predložila je odbrana na okolnosti da li se obraćao tom advokatu radi podnošenja tužbe protiv “Vijesti”, dok je Jovanovićeva predložila saslušanje novinarki, koje su je zvale nakon spornog događaja, kako bi “tražile da se o tome ne piše i da povuče prijavu”, a što je ona doživjela kao dodatni pritisak na sebe.

Gojković je uhapšen krajem marta, nakon što je prijetio novinarki u redakciji dnevnog lista.

Optužen je da je, nakon što mu je novinarka rekla da ne može da skloni tekst sa portala, već da ima pravo da reaguje ili demantuje tvrdnje iz teksta, gurnuo novine sa stola i rekao “drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”, poručivši joj da se pazi.

Za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

Gojković višestruki povratnik

Na suđenju je pročitana i kaznena evidencija optuženog iz koje se vidi da je on ranije više puta osuđivan, između ostalog, i za krivična djela nasilničko ponašanje, napada na službeno lice, izazivanje opasnosti...

Gojković se pravdao da je to sve bilo davno i da nije tražio brisanje tih kazni, jer je mislio da više nikada neće završiti na optuženičkoj klupi.

“Sve te osude su bile prije 10–15 godina, ja sam sada porodičan čovjek i to je iza mene, godinama nijesam imao ni prekršajnu prijavu”, rekao je Gojković.

"Saslušanje advokata Mićovića je nepotrebno odugovlačenje postupka, jer sve i da je okrivljeni tražio od advokata pravnu zaštitu zbog objavljenog teksta, to nikako ne može da umanji njegovu krivicu za ono što je predmet optužbe, a to je da je napadnut novinar, poslenik javne riječi i slobode izražavanja”, rekao je advokat Lekić nakon suđenja

Bonus video: