Promovisane "Sabrane pjesme" Novice Tadića

Pjesnik koji je najdosljednije prikazivao prednosti, a isto tako i užase gradskog života, gradskog čovjek
183 pregleda 0 komentar(a)
Novica Tadić, Foto: Blic.rs
Novica Tadić, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 11.05.2013. 10:32h

Promocija „Sabranih pesama“ Novice Tadića, objavljenih povodom dvogodišnjice od preranog odlaska poznatog pjesnika, u izdanju Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori, održana je juče u okviru VIII Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici. O cjelokupnom djelu Novice Tadića, koje je publikovano u pet tomova, na promociji su govorili inicijator projekta prof. dr Jovan Delić, priređivač prof. dr Dragan Hamović i u ime Matice srpske prof. dr Goran Radonjić.

Prof. dr Dragan Hamović kazao je da objavljeno petoknjižje predstavlja jednu knjigu

„Taj čovjek koji je prezirao svaku vrstu karijere, nije koristio nikoga, odbijao je pomoć i izabrano živio kao siromah. Novica Tadić je živio za poeziju, živio sa svojom poezijom. On pripada samom pjesničkom vrhu i po pjesničkoj silnici i po sižeu koji postoji u njegovoj poeziji i po pjesničkoj samosvijesti, vrlo izbrušenoj, sažetoj i fragmentarnoj.

Fragmentarnost je njegovo svojstvo, a njegove misli o poeziji su biseri među zapisima o poeziji naše savremene pjesničke scene. To je glas potpuno autentičnog čovjeka, koji nikoga ne prepisuje, na nikoga se ne obazire, već piše i pjeva kako sam misli. On gleda kako ga kraduckaju, pri tom saopštavajući 'uhvato sam još jednoga'...

Tadić je našu poeziju obilježio velikim paradoksom. On čovjek sa sela – iz Pive, a vjerovatno jedan od najvećih urbanih pjesnika. Pjesnik koji je najdosljednije prikazivao prednosti, a isto tako i užase gradskog života, gradskog čovjeka. Čini mi se simboličnim što se mjesto na kojem je danas pokopan zove Bežanija, to je mjesto na kojem bi mnogi od nas trebalo da legnu“, kazao je prof. dr Delić.

Za života Novice Tadića objavljeno 17 zbirki. Prof. dr Hamović je napravio elaborat u kojem je razvrstao zbirke po hronološkom redu (po datumima njihovog objavljivanja). On je zahvaljujući uvidu u pjesnikovu zaostavštinu došao do onoga što bi se nazvalo „idealno izdanje“ jer ono obuhvata sve intervencije koje je pjesnik izvršio u svojim do sada objavljenim knjigama, izuzev posljednjeg, petog toma.

Upravo ta težnja za integracijom, za sjedinjenjem fragmenata jednog života, jezički iskazanog iskustva, bila je važna činjenica u autorskom radu

Priređivač Hamović je umjesto predgovora objavio Tadićev tekst „Beleške o mojim knjigama“, koji predstavlja autopoetički osvrt na kompletno pjesnikovo stvaralaštvo.

Prof. dr Dragan Hamović kazao je da objavljeno petoknjižje predstavlja jednu knjigu. On je istakao da su praktični rezoni uslovljavali da se naprave decenijski presjeci onoga što je posljednja verzija Tadićevog pjesničkog teksta.

„Tadić je bio pjesnik trenutnih viđenja, pjesnik brzih snimaka. I ta fragmentarnost je neoboriva pjesnička činjenica, ali na njoj Tadić nije završavao pjesnički rad. 'Raste beskonačna poema na mnoštvu fragmenata', kaže u poznom zapisu. 'Raste neko čudo pred mojim očima, pod mojim prstima'.

Ta beskonačna poema je razvedena u četiri zaokružene decenijske cjeline uz pridodatu sadržinu u zaostavštini koja je priređena s moje strane. Sam Tadić se izjašnjavao kako svaku zbirku oblikuje tako da ti fragmenti čine jednu cjelinu i da mu je samom bilo najteže da po narudžbinama, kojih je bilo više, pravi izbore iz svojih pjesama.

Upravo ta težnja za integracijom, za sjedinjenjem fragmenata jednog života, jezički iskazanog iskustva, bila je važna činjenica u autorskom radu Novice Tadića i važna činjenica koju njegovi odgovorni čitaoci treba da imaju u vidu“, kazao je Hamović.

Bonus video: