Prirodni analgetik

Đumbir je bolji od tableta protiv bolova?

Osim što ublažava osjećaj bola, đumbir sprječava nastanak hronične upale u tijelu
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 18:53h

Novo istraživanje otkriva da je đumbir u smanjenju bolova podjednako efikasan kao i ljekovi protiv bolova, na primjer, ibuprofen.

I dok je ibuprofen jedan od najpopularnijih ljekova protiv bolova, ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Arthritis, pokazuje da on ne smanjuje nivo citokina u tijelu.

Citokini mogu biti negativni i pozitivni, a negativni su vrsta supstanci koje šire upalne procese u tijelu, a istraživanja su pokazala da su povezani s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa.

"Đumbir je poznat po svojim odličnim ljekovitim svojstvima, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje", izjavila je vođa istraživanja Dr. Krišna C. Srivastava.

Prethodna istraživanja su pokazala da ljekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme s vidom, gomilanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni pritisak, glavobolje, anksioznost, bolove u grudima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge.

Đumbir dokazano ima protivupalno djelovanje i značajno smanjuje nivo citokina u tijelu. Što se štetnog djelovanja tiče, potrebno je pratiti uputstva ljekara ili stručnjaka jer su neka istraživanja pokazala da prekomeran unos đumbira može imati štetno djelovanje na probavni sistem.

Osim što ublažava osjećaj bola, đumbir sprječava nastanak hronične upale u tijelu, a takođe može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva, piše Centar Zdravlja.

Kako je najbolje konzumirati đumbir:

  • Nasjeckani sirovi đumbir dodajte u čorbe, variva ili soseve.
  • Dodajte đumbir u sokovnik dok pripremate sokove.
  • Potražite suplemente đumbira, uglavnom dolaze u obliku kapsula.
  • Kuvajte sirovi đumbir u vodi oko 45 minuta, a zatim ga popijte kao topao ili hladan čaj.

Galerija

Preporučujemo za Vas