Racković: Nadam se borbi za drugo mjesto

"Vjerujem da u perspektivi možemo da napravimo pomak sa mrtve tačke, ali za to nam je potrebno požrtvovanje svih nas", rekao je “Vijestima” selektor Racković
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 15:44h

Bez dvije najbolje (Tanje Bokan, Ksenija Ivanović), sa dosta igračica koje će tokom priprema preskakati treninge zbog obaveza na fakultetu, ženska seniorska odbojkaška reprezentacija, koja bi mogla dobiti i ime “univerzitetska”, okupila se u Podgorici i odmah produžila za Herceg Novi, gdje će se pripremati za turnir prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Italiji 2014. godine.

Na jučerašnjoj prozivci selektora Vladimira Rackovića u prostorijama Odbojkaškog saveza Crne Gore, gdje je ekipu pozdravio i predsjednik Cvetko Pajković, pojavilo se 12 igračica, od kojih je jedna došla samo da pozdravi saigračice, ali i profesionalno ispoštuje čin okupljanja – tehničarka šampionskog sastava Luke Bar Evgenija Milivojević, koja je došla u pratnji sestre Natalije, “libera” Baranki (na finalnom turniru Kupa doživjela tešku povredu koljena), u posljednjem trenutku je otkazala zbog obaveza na Fakultetu za turizam.

Zbog toga je naknadno pozvana tehničarka Budućnosti Marija Bojović, a na prozivci su bile i tehničarka Marija Đonović, primačice Dragana Peruničić, Jelena Cvijović, Milana Rovčanin, srednje blokerke Ana Otašević, Tijana Jakić, korektorke Neda Vujadinović, Nikoleta Perović, te dva libera, Ana Raičević i Dragana Vulević.

Jelena Rosić (srednja blokerka) se ekipi direktno priključila u Novom, dok će krajem nedjelje stići i Pljevljakinja Danijela Džaković, koja sa Rudarom igra juniorsko Prvenstvo Crne Gore.

"Tanja Bokan je u vašem listu saopštila razloge neodazivanja (obaveze vađenja radne vize za Francusku i problemi sa listom, prim. a.), a Ksenija Ivanović, kako je rekla, ima velike obaveze na fakultetu u Novom Sadu, koji ne može redovno da završava zbog obaveza u Njemačkoj. Čak sam čuo da je izgubila jednu godinu studija, zbog toga što je klub nije pustio da izađe na ispit. Osim njih dvije, koje su profesionalke i koje zarađuju novac u svojim klubovima, ostale su amaterke koje imaju velike obaveze prema fakultetu, kojima odbojka nije prioritetni cilj u životu, nego obrazovanje".

"Nažalost, s tim moramo da se nosimo i izlazimo u susret koliko možemo. Mislim da nalazimo neki zajednički jezik, imamo dobru atmosferu, svi dajemo maksimum, ali to funkcioniše samo u ovim okvirima. Rezultat, nažalost, pokazuje gdje smo. Vjerujem da u perspektivi možemo da napravimo pomak sa mrtve tačke, ali za to nam je potrebno požrtvovanje svih nas", rekao je “Vijestima” selektor Racković.

Crna Gora će biti domaćin kvalifikacione grupe A, a mečevi protiv Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije igraće se od 24. do 26. maja u Herceg Novom, u SC “Igalo”. Prvoplasirana ekipa ide direktno u treću rundu kvalifikacija (3-5. januar 2014. godine), dok će drugoplasirana u drugo kolo, koje je na programu od 2. do 6. oktobra.

"Znamo što nam je cilj, znamo što nam je zadatak, a to je da pokušamo da zauzmemo drugo mjesto i nastavimo kvalifikacije za SP. Da smo kompletni, mislim da bismo, smatram, imali realne šanse da budemo drugi, uz veliku borbu za prvu poziciju. Ovako, mislim da je Hrvatska neprikosnovena, što ne znači da nećemo pokušati. Za drugo mjesto ćemo se boriti sa BiH. Dobro je što prvi meč igramo sa Makedonijom, tu nam definitivno treba pobjeda, da bismo onda probali da savladamo Bosnu i Hercegovinu, koja je približno našeg kvaliteta", zaključio je Racković, uz napomenu da će seniorke u Herceg Novom odigrati dva kontrolna meča, 20. maja sa Hrvatskom, i dva dana kasnije sa BiH.

Bonus video: