Radulović: Sudija Vukčević štiti policiju od građana

Odloženo ročište radi utvrđivanja ništavosti sporazuma policije i M-tela, punomoćnik
251 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 18:50h

U podgoričkom Osnovnom sudu je odloženo ročište u ponovljenom postupku, koji zaposleni u MANS-u vode radi utvrđivanja ništavosti sporazuma Uprave policije i M-tela, kojim je, kako tvrde u toj nevladinoj organizaciji, policiji omogućen nekontrolisan uvid u podatke koje taj operater ima o svojim korisnicima.

Ročište je, kako je obrazloženo, odloženo jer nije bilo dostavnice da je M-telu uručen poziv.

Punomoćnik MANS-a Veselin Radulović, podsjetio je da je predsjednik podgoričkog Višeg suda još u avgustu 2011. godine, nakon neopravdanog odugovlačenja, donio rješenje kojim je naloženo prioritetno rješavanje predmeta.

“Međutim, kada je prvostepeni sud donio presudu, onda su upravo Viši sud i njegov predsjednik neopravdano odugovlačili postupak, tako što nije rješavano po žalbi policije na presudu kojom je utvrđeno da je predmetni sporazum ništavan. Zato su tužioci u ovoj parnici u septembru podnijeli novi zahjtev za ubrzanje postupka predsjedniku Višeg suda u Podgorici”, objasnio je advokat.

Radulović je kazao da predsjednik suda ne postupa po tom zahtjevu, uprkos tome što je predmet ocijenjen kao prioritetan, zbog čega su se žalili i predsjednici Apelacionog suda Svetlani Vujanović.

Ona je, prema njegovim riječima, uvažila žalbu i naložila je sudiji izvjestiocu Snežani Vukčević da u roku od 15 dana uzme predmet u rad i iznese ga na sjednici vijeća.

“Obavještavamo javnost da je predsjednica Apelacionog suda u svom rješenju navela da je Vukčević u prvoj polovini prošle godine sve predmete koje je zadužila iz 2011. godine (među kojima je i ovaj) mogla optimalno završiti najkasnije u maju prošle godine, pod uslovom da ispuni propisanu normu. Takođe, predsjednica Apelacionog suda utvrdila je da je Vukčević izvijećala 10 predmeta koje je kasnije zadužila od ovog predmeta, kao i čak 28 predmeta iz 2012”, rekao je Radulović.

Međutim, kako je kazao, Vujanović je “zaboravila” da Zakon o sudovima propisuje da sudija neuredno vrši sudijsku funkciju ako ne uzima predmete u rad redom koji su primljeni, a da je Zakonom o Sudskom savjetu propisano da sudija disciplinski odgovara ako neuredno vrši sudijsku funkciju.

Dodao je da je Vujanović utvrdila i da se sudija Vukčević izjasnila da ne smatra da je odlučivanje u tom predmetu prioritetno

“Zato u ovom slučaju sudija Vukčević nije pozvana na disciplinsku odgovornost, već je prvostepenu presudu ukinula tvrdeći apsurdno da je omogućena kontrola pristupa podacima zato što policija registruje i čuva podatke u posebnoj elektronskoj arhivi. Dakle, Vukčević tvrdi da je obezbijeđena zaštita od zloupotreba policije samim tim jer policija čuva podatke koje prikuplja od operatera. Ne znam koji su razlozi za ovakav stav sudije Vukčević, ali sam siguran da se ne radi o neznanju. Ipak, sumnjam da bi Vukčević sebe smatrala zaštićenom od zloupotreba samo zato što policija elektronski čuva podatke koje nezakonito prikuplja o njoj”, saopštio je Radulović.

On je rekao da zbog svega podsjećaju Vukčević, ali i ostale sudije koje postupaju u tom predmetu, da građani imaju pravo na djelotvornu kontrolu u slučajevima kada javna vlast zadire u njihovu privatnost ili druga osnovna prava.

Dodao je da je Vujanović utvrdila i da se sudija Vukčević izjasnila da ne smatra da je odlučivanje u tom predmetu prioritetno. On tvrdi da je predsjednica Apelacionog suda saopštila i da je predmet bio na sjednici vijeća, ali da su donošenje odluke odložili radi “potrebe pribavljanja određenih podataka”.

“Koje podatke i od koga je sudija Vukčević naknadno pribavila, nije nam poznato. Ipak, očigledno je da se radi o podacima koji su bili od značaja za ukidanje presude. Sudija Vukčević nije imala zakonska ovlašćenja da u drugostepenom postupku pribavlja bilo kakve podatke i vjerujem da to nije radila iz neznanja, već da je imala neke druge razloge. Inače, sudija Vukčević je izabrana za sudiju Višeg suda u Podgorici skoro tri mjeseca nakon što je ovaj predmet zadužen u Višem sudu. Time se potvrđuje da predmet nije dodijeljen sudiji Vukčević zakonskom metodom slučajne dodjele predmeta i da je predmet vjerovatno 'čekao' na nju, kao što je ona kasnije čekala pribavljanje 'određenih podataka' da donese odluku”, ocijenio je Radulović.

Oni znaju zašto ćute

Radulović je konstatovao da postupanje sudova u predmetu policije i M-tela pokazuje da se organizovano krše osnovna ljudska prava i da sudovi, umjesto da budu garant njihove zaštite, omogućavaju i podstiču njihovo kršenje.

“Uz sve navedeno, Ustavni sud već pet godina ne rješava po inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojom je policiji dato ovlašćenje da bez naredbe suda pribavlja takozvane listinge građana. Naravno, razlog za takvo odugovlačenje takođe nije u neznanju. Stvarne razloge znaju sudije”, rekao je punomoćnik MANS-a, advokat Radulović.

Galerija

Bonus video: