Podignuta optužnica protiv Miroslava Miškovića

Optužnicom su obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.
2 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Ažurirano: 09.05.2013. 15:23h

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i još 10 njegovih saradnika.

Mišković i saradnici se optužuju da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća u Srbiji za 16,95 milijardi dinara (oko 150 miliona eura), a budžet Srbije za 472 miliona dinara (preko 4 miliona eura), rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Optužnicom su obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

"Njima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja", rekao je Radisavljević i precizirao da je za oba djela zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Tužilaštvo je takođe predložilo da se Miroslavu Miškoviću i Đuraškoviću produži pritvor, dodao je Radisavljević.

Prema njegovim riječima, šest njihovih saradnika optuženo je za zloupotrebu položaja u pomaganju, a dvoje za utaju poreza.

Protiv Zorana Kaitovića istraga je obustavljena pošto je utvrđeno da nije izvršio krivično djelo za koje je bio osumnjičen tako da on nije obuhvaćen optužnicom.

Radisavljević je rekao da je optužnica podignuta protiv još osam ljudi.

On je objasnio da su Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković optuženi da su na nezakonit način podigli vrijednost akcija Preduzeća za puteve Niš. Oni su potom, kako je dodao, akcije tog preduzeća prodali za 25 miliona eura na osnovu kredita čije je vraćanje garantovalo više putarskih preduzeća u Srbiji, među kojima Kragujevac, Vranje, Preduzeće za puteve Beograd, Vojvodina put i Bačka put.

Kredit je uzet od Unikredit banke, a njegovo vraćanje je spalo na putarska preduzeća, pošto firma Nuba invest, u vlasništvu Mila Đuraškovića, koja je kupila akcije preduzeća za puteve Niš za 25 miliona eura, nije imala novca da vraća kredit.

Radisavljević je rekao da su Mišković i Đurašković na taj način oštetili ta putarska preduzeća jer su ona morala da vraćaju kredit, a da su istovremeno izbjegli da plate porez državi na kapitalnu dobit.

Miroslav Mišković i Đurašković su u pritvoru od hapšenja 12. decembra 2012. godine. Posljednji put im je pritvor određen do 9. juna, kada im je Apelacioni sud odbio žalbe odbrane na rješenje o produženju pritvora, smatrajući da i dalje postoji opasnost od bjekstva i uzimajući u obzir težinu krivičnog djela.

U međuvremenu Marko Mišković je pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu i prebačen u svoj stan, gdje mu je postavljena elektronska narukvica.

Bonus video: