Bah na čelu MOK - a?

Bah je najozbiljniji kandidat da zamijeni Žaka Roga, koji će se u septembru povući sa mjesta predsjednika MOK-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 14:18h

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah najavio je danas da će se kandidovati za predsjednika te organizacije.

Bah je istakao da ga je njegovo veliko iskustvo u MOK-u, u kome radi od 1996. godine, "dobro pripremilo" za jedan od najmoćnijih poslova u sportu.

On se smatra najozbiljnijim kandidatom da zamijeni Žaka Roga, koji će se u septembru povući sa mjesta predsjednika MOK-a, posijele 12 godina na čelu te asocijacije.

Bah, 59 - godišnji njemački advokat koji je 1976. godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju u mačevanju, rekao je da je obavijestio Roga i članove MOK-a o namjeri da se kandiduje.

On je rekao da će kandidaturu predati 10. juna, tri mjeseca prije izbora u Buenos Ajresu i da će njen moto biti "jedinstvo u različitosti".

Bah je prethodnih godina predvodio većinu istraga MOK-a o doping slučajevima.

Očekuje se da će se i još jedan potpredsjednik MOK-a, Ng Ser Mijang iz Singapura kandidovati za predsjednika te organizacije, kao i bivši član Izvršnog odbora Ričard Kerion iz Portorika.

Mediji navode da bi kandidature mogli da predaju i svjetski rekorder u skoku s motkom Ukrajinac Sergej Bubka i predsjednik Medjunarodne amaterske bokserske federacije Čing Kuo Vu sa Tajvana.

Bonus video: