Janjušević: Skoro duplo smanjen broj stradalih u saobraćaju

“Službenici Uprave policije će iz helikoptera nadgledati najfrekventnije saobraćajnice u toku ljetne sezone i uočavati najteže saobraćajne prekršaje i javljaće kolegama iz patrola saobraćajne policije kako bi sankcionisali te prekršaje”
158 pregleda 4 komentar(a)
Saobraćajci, Foto: Boris Pejović
Saobraćajci, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2018. 18:33h

Polučasovnim letom helikopterom put Cetinja i Kolašina, policija je juče sa novinarima započela ovogodišnju akciju kontrole drumskog saobraćaja iz vazduha.

Pilot Milija Rovčanin i njegovi saradnici pružili su i medijskim poslenicima priliku da iz vazduha vide kako funkcioniše saobraćaj na crnogorskim putevima, koji juče u jutarnjim časovima nije bio gust.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević podsjetio je da se akcija “Helikopter” sprovodi devetu godinu zaredom u julu i avgustu, kada je i nafrekventniji saobraćaj na crnogorskim putevima.

“Službenici Uprave policije će iz helikoptera nadgledati najfrekventnije saobraćajnice u toku ljetne sezone i uočavati najteže saobraćajne prekršaje i javljaće kolegama iz patrola saobraćajne policije kako bi sankcionisali te prekršaje”, pojasnio je on.

Na pitanje “Vijesti” koliko će često helikopterima kontrolisati stanje na putevima, Janjušević je rekao da će se raditi redovne procjene kada su najveće saobraćajne gužve i smjene turista, pa će u skladu s tim uključivati i praćenje saobraćaja iz helikoptera.

“U toku jula i avgusta je frekventnost saobraćaja povećana za sedam puta u odnosu na mjesec februar na našim putevima”, naveo je on.

U prvih šest mjeseci ove godine, dodao je Janjušević, značajno je poboljšano stanje bezbjednosti drumskog saobraćaja, po ključnom parametru broja smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.

“Smrtno je nastradalo 18 lica u odnosu na 34 stradala lica u prvih pola godine 2017. Značajno je smanjen i broj teže povrijeđenih lica za šest odsto”, naveo je on.

On je podsjetio da su velika brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nepropisno preticanje najteži prekršaji, koji često dovode do teških posljedica u saobraćajnim nezgodama.

Apelovao je na sve vozače da poštuju saobraćajne propise kako bi izbjegli takve posljedice.

“Poseban apel upućujem mladim vozačima, od 18 do 29 godina, kod kojih su, po podacima Svetske zdrastvene organizacije, vodeći uzrok smrti posljedice iz saobraćajnih nezgoda”, naglasio je pomoćnik direktora policije.

Podsjetio je i na to da po svim analizama vezanje sigurnosnih pojaseva tokom vožnje smanjuje za 50 odsto mogućnost od težih posljedica u saobraćajnim nezgodama.

Stranci često učesnici u najtežim udesima

Janjušević je juče apelovao i na strane turiste, koji su prema podacima policije u velikom broju učesnici najtežih saobraćajnih nezgoda, da se odmaraju u toku vožnje i poštuju propise.

“Dolaze umorni, pospani, obično iz regiona. Želim da apelujem da ne voze umorni i da prave česte pauze. U toku ove turističke sezone dijelićemo i flajere stranim turistima na graničnim prelazima, kojima ćemo ukazati na najrizičnije dionice u Crnoj Gori i upozoriti ih da poštuju propise”, rekao je Janjušević.

Bonus video: