Kuči: Predmet Keljmendi biće vođen prema zakonima Kosova

On je pohvalio rad Policije Kosova i pravosuđa, koji su preduzeli mjere koje nije mogla da preduzme nijedna druga država u regionu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 14:14h

Zamjenik premijera i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči je danas izjavio da će se u slučaju Nasera Keljmendija, optuženog za pokušaj ubistva i trgovinu narkoticima u BiH, postupati prema zakonu i Ustavu Kosova.

Kuči je za agenciju Kosovapres izjavio da odluku o eventualnom izručenju Keljmendija prethodno treba da donese sud da bi se zatim donijela odluka o ekstradiciji koja je u nadležnosti ministra pravde.

Ustav Kosova predviđa da gradjani Kosova mogu biti izručeni drugoj državi samo ako postoji sporazum o tome. U konkretnom slučaju, Kuči je rekao da Kosovo nema sporazum sa Bosnom i Hercegovinom i da to pitanje ostaje u nadležnosti ministra pravde.

On je pohvalio rad Policije Kosova i pravosuđa, koji su preduzeli mjere koje nije mogla da preduzme nijedna druga država u regionu.

"Policija je postupila kako treba, tužilaštvo je takođe tako postupilo, bilo je stopostotne saradnje sa Euleksom. O mjerama Policije drugi su saznali iz medija", rekao je Kuči.

Keljmendiju 30 dana pritvora

Naser Keljmendi dobio je mesec dana pritvora potvrdila je za radio Slobodna Evropa (RSE) Irina Gudeljević portparolka EULEX-a. Keljemendi je prethodno saslušan po zahtjevu javnog tužioca.

Sudija EULEX-a Kornelija Pik donijela je odluku da se Keljmendiju odredi pritvor u trajanju do 30 dana, koji po toj odluci ističe 07. juna 2013.

Tužilac u ovom slučaju, Erik Larson, zatražio je u pritvor do 30 dana. Odbrana je predložila da sud odbije taj zahtjev zbog nedostatka dokaza, kazao je za RSE advokat Keljmendija, Osman Cucović.

"Tužilac je u svom zahtjevu za određivanje pritvora prepisao pismeni dopis vlade BiH u kome je vlada BiH navela da je on počinitelj nekoliko krivičnih djela. Međutim, tužilac nije imao ni jedan dokaz, činjenice, ili materijalni dokaz da preda sudu ili odbrani. Mi smo upravo tu činjenicu osporili. Da bi se odredio pritvor, tužilac mora posredovati neke dokaze. On to nije uradio i mi smo predložili da sud odbije njegov zahtjev kao neosnovan i da Keljmendija oslobodi odmah", izjavio je Cucović.

Erik Larson, Foto: RSE

On je dodao da se odbrana nada da će sud usvojiti njihov zahtjev, u suprotnom, BiH bi mogla u što kraćem roku dostavljati dokaze koje bi tužilac morao da procesuira kako bi bili prihvatljivi za pravosuđe na Kosovu. On je ponovio da ekstradicija ne dolazi u obzir po zakonu i Ustavu Kosova.

"To su u startu znali i tužilac Kosova i tužilac EULEX-a. To je bio samo jedan od razloga da se on što više zadrži u tom pretpretresnom pritvoru, u policijskom zadržavanju, pošto je dva puta hapšen po istoj osnovi", kazao je Cucović.

Misija EU na Kosovu, EULEX, nije dobila zahtjev Bosne i Hercegovine za ekstradiciju Keljmendija, izjavila je prethodno za RSE Gudeljević.

"EULEX nije dobio zahtjev Bosne i Hercegovine za izručenje gospodina Keljmendija", kazala je ona.

EULEX je pojasnio da pošto radi u okviru kosovskih zakona nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova.

"Slučaj je u izričitoj nadležnosti KSTK pošto je osumnjičeni pod istragom za organizovani kriminal, između ostalih krivičnih djela. Službenici EULEX-a u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera. Međutim, EULEX, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova", piše u saopštenju.

EULEX je pohvalio rekaciju Kosovska policija oko ovog slučaja i naveo da je operacija izvedena profesionalno.

"EULEX pohvaljuje način na koji je Kosovska policija reagovala u vezi sa Interpolovom crvenom potjernicom i uhapsila Nasera Keljmendija, koji je bio bjegunac od pravde u Bosni i Hercegovini, gdje je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju.

Keljmendi je, dalje pojašnjava EULEX, prema kosovskim zakonima mogao da bude zadržan u pritvoru 48 sati, nakon čega je morao da bude pušten, jer između Kosova i BiH ne postoji međunarodni sporazum o izručenju. Takođe se dodaje da ga je EULEX uhapsio za ista krivična djela za koja je optužen u BiH.

Galerija

Bonus video: