Keljmendi negirao optužbe, smatra da je sve namještaljka

Odbrana je predložila sudu da zbog nedostatka dokaza, odbije zahtjev...
76 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 19:06h

Naser Keljmendi, glavni osumnjičeni u regionalnom procesu razbijanja lanca ilegalne trgovine narkoticima negirao je u Apelacionom sudu u Prištini "sve za što ga optužuju vlasti iz Bosne i Hercegovine”.

Agencija Anadolija javlja da je to večeras nakon Keljmendijevog saslušanja, rekao njegov advokat Besnik Beriša.

Beriša je nakon saslušanja izjavio da Keljmendi smatra da je "to sve namještaljka", odnosno da je čitava akcija pokrenuta zbog njegovih veza sa prethodnom političkom nomenklaturom u BiH.

"Moj klijent je sudu rekao da se bavi legitimnim biznisom, nekretninama i odbacio sve ostale navode u Interpolovoj potjernici", rekao je Beriša.

"Moj klijent je sudu rekao da se bavi legitimnim biznisom, nekretninama i odbacio sve ostale navode u Interpolovoj potjernici", rekao je Keljmedijev advokat

Naglasio je da je optimista i da očekuje oslobađanje svog klijenta, jer, kako je rekao, smatra da su sudu iznijeli tvrde garancije, da njegov klijent neće napustiti Kosovo i da će se odazvati na svaki poziv sudskih organa.

Tužilac zatražio do 30 dana pritvora

Inicijalno saslušanje održano po zahtjevu javnog tužioca za određivanje pritvora Naseru Keljmendiju završeno je oko 19 časova bez odluke sudije o njegovom daljem pritvoru.

Radio slobodna Evropa (RSE) prenosi da će odluka biti donijeta večeras ili sjutra, jer rok od 48 sati pritvora, koji je Keljmendiju određen ističe sjutra veče.

Tužilac Erik Larson, tražio je da se Keljmendiju odredi pritvor do 30 dana. Odbrana je predložila sudu da zbog nedostatka dokaza, odbije zahtjev.

Keljmendijev advokat Osman Cucović rekao je za RSE da je tužilac u svom zahtjevu za određivanje pritvora prepisao pismeni dopis vlade Bosne i Hercegovine u kome je vlada BiH navela da je on počinitelj nekoliko krivičnih dela.

"Međutim, tužilac nije imao ni jedan dokaz, činjenice, ili materijalni dokaz da preda sudu ili odbrani. Mi smo upravo tu činjenicu osporili. Da bi se odredio pritvor, tužilac mora posjedovati neke dokaze. On to nije uradio i mi smo predložili da sud odbije njegov zahtjev kao neosnovan i da Keljmendija oslobodi odmah“, rekao je Osmani.

Dodao da se odbrana nada da će sud usvojiti njihov zahtjev, u suprotnom, BiH bi mogla u što kraćem roku dostavljati dokaze koje bi tužilac morao da procesuira kako bi bili prihvatljivi za pravosuđe na Kosovu.

Keljmendi oslobođen, pa ga uhapsio EULEX >>>

Ponovio je da ekstradicija njegovog klijenta u BiH nije dozvoljena po Ustavu, s obzirom da je on građanin Kosova.

„To su u startu znali i tužilac Kosova i tužilac EULEX-a. To je bio samo jedan od razloga da se on što više zadrži u tom pretpretresnom pritvoru, u policijskom zadržavanju, pošto je dva puta hapšen po istoj osnovi“, kazao je Cucović.

Galerija

Bonus video: