Danas počinje Međunarodni sajam knjiga u Podgorici

Sajam podrazumijeva brojne okrugle stolove na aktuelne književne i društvene teme, autori će potpisivati izdanja, segment Izdavački sat...
50 pregleda 0 komentar(a)
Sajam knjiga, Foto: Boris Pejović
Sajam knjiga, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2013. 09:25h

Osmi međunarodni sajam knjiga u Podgorici počinje danas, ceremonijom i koncertom Radeta Šerbedžije, a trajaće do 14. maja.

Šansonjer i glumac će nastupiti i sjutra, ali u svojstvu književnika - biće predstavljeni njegovi memoari u izdanju Nove knjige pod naslovom „Do posljednjeg daha“.

Ovogodišnja koncepcija Sajma podrazumijeva brojne okrugle stolove na aktuelne književne i društvene teme, autori će potpisivati izdanja, segment Izdavački sat na kome će kuće predstavljati djela koja su objavile, konferencije za novinare, program za djecu, debate o književnosti i angažmanu, te Autorski sat na kome će se pisci predstavljati publici.

Debate će svakog dana Sajma počinjati u 15 sati, a prva će biti održana sjutra. Tema prve debate je plasman domaćih autora u inostranstvu, a govoriće urednici kuća regiona. Narednog dana će biti riječi o angažovanoj književnosti, a razgovor će voditi Božena Jelušić sa Ksenijom Popović, Draganom Radulovićem i Balšom Brkovićem.

„Njegošev interaktivni sajt“ je tema u nedjelju a posljednji razgovor ovog segmenta, u ponedjeljak, biće o latino-američkoj književnosti.

U okviru Autorskog sata, predstaviće se u četvrtak Gordan Nuhanović koji će razgovarati sa Đurom Radosavovićem i Damirom Karakašem. U subotu će biti predstavljeno djelo Lene Ruth Stefanović.

Slavica Perović će sa Vlatkom Simunovićem u nedjelju govoriti o svom romanu “Life lift”, a istog dana u kasnijem terminu Božena Jelušić će predstaviti Dragana Radulovića i u 20 sati Svetislava Basaru.

U okviru Izdavačkog sata biće promovisani pisci i izdanja „Matice srpske“, „Oktoiha“, „Arhipelaga“, „ Pobjede“, „Nove knjige“, „Admiral Booksa“, „Narodne knjige“, „Pčelice“, „Finesa“, „Grigorija Dijaka“.

Matica srpska će predstaviti Sabrana djela Novice Tadića, jednog od najboljih pjesnika 20. vijeka.

Cijena ulaznica za Sajam je jedan euro, a radiće od 11 do 21 sat.

Aktivnosti sa Sajma pratite i na Facebook stranicama Gradske knjižare i Nove knjige.

Bonus video: