Blic: Šarić odao Keljmendija

Navodno Šarić se nagodio sa američkim bezbjednosnim službama kako bi postao glavni adut protiv bivšeg partnera
153 pregleda 25 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2013. 08:41h

Odbjegli narko bos Darko Šarić najvjerovatnije se nagodio sa američkim bezbjednosnim službama kako bi postao ključni svjedok protiv Nasera Keljmendija, piše Blic.

Kako navodi list, Šarić je tako postao glavni adut protiv bivšeg partnera, koga su SAD označile kao najopasnijeg narko bosa Balkana. Inače, Šarić, njegov kum Safet Kalić i Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice bili su bliski Keljmendijevi saradnici.

I u srpkoj policiji Keljmendi je označen kao glavni finansijer i organizator šverca kokaina i heroina koji se iz Istanbula, preko Albanije, krijumčari od Peći, preko Rožaja i Novog Pazara do zemlje Zapadne Evrope.

U dosijeu MUP-a Srbije Keljmendi je označen kao šef klana koji drži Kosovo s grupama braće Osmani i Ekrema Luke, koji su finansirali Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, navodi "Blic".

Darko Šarić

Kako se dosije Keljmendi širi informacije ukazuju i na to da je on bio u bliskoj vezi sa Šarićem, u periodu kada je on švercovao drogu iz Južne Afrike dok je novac zarađen od toga prao u Srbiji, piše dalje "Blic".

Izvor iz MUP-a je tom listu rekao da je Šarić na početku "svoje karijere" švercovanja heroina sarađivao sa Keljmendijem, a kada se prebacio na šverc kokaina ta saradnja je nastavljena u vezi s pranjem novca.

Prvi trag koji je ukazao na vezu Šarić-Keljmendi i na pranje novca je enormni izvoz šećera u BiH 2007, kada je oprano na desetine miliona KM.

Nakon akcije "Balkanski ratnik" procurila je informacija da je Šarić, za kojim je tada već bila raspisana međunarodna potjernica, viđen u Drvaru gdje se sastao sa Keljmendijem.

Nedugo nakon toga mediji su pisali i da su tri Šarićeva bliska saradnika viđena u Kantonu Sarajevo gdje su se sastali sa saradnicima Keljmendija.

U dosijeu srpskog MUP-a piše i da je Keljmendi bogatstvo stekao švercom duvana i da je kao bogati Albanac postao glavni finansijer OVK.

"Keljmendi, pored Ekrema Luke, Agima Ešljanija i Nasera Šarija, pripada klanu Ramuša Haradinaja. Oni drže monopol nad prodajom droge, oružja, bijelog roblja i duvavana u Peći. Luka i Keljmendi su u saradnji sa Haradinajem i Egemom Čekuom finansirali albanske terorističke grupe koje su iz Peći ubacivane na jug Srbije i u Makedoniju", stoji u dosijeu policije.

MUP ima saznanja i da Keljmendi kao obezbjeđenje angažuje mudžahedine, piše "Blic".

Keljmendi je bio uhašen u nedjelju veče na Kosovu, a nakon 48 sati provedenih u pritvoru je pušten, a zatim je ponovo uhapšen.

Bonus video: