Najstariji beranski list ponovo izlazi od 21. jula

Pokretači i urednici lista bili su vrsni intelektualci, revolucionari, Veselin Masleša i Radovan Zogović
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 16:01h

Jedan od najstarijih i najuglednijih crnogorskih listova, beranski mjesečnik “Sloboda”, ponovo će izaći 21. jula za Dan opštine Berane.

Koordinator projekta novinar i pisac Slobodan Vuković najavio je da će “Sloboda” biti informativni list Berana te da je formiran tim koji radi na pokretanju izdanja.

Prvi broj “Slobode” izašao je 10. oktobra 1941. godine, na planini Konjsko kod Berana. U zaglavlju lista, koji je izlazio svakog trećeg dana, stajalo je: “Bez borbe danas, nema slobode sjutra”. Od prvog broja “Sloboda” je predstavljala značajan faktor u borbi za slobodu, protiv fašizma, jasno stavljajući do znanja koliko su borci narodnooslobodilačkog pokreta spremni da se žrtvuju za oslobođenje zemlje.

Pokretači i urednici lista bili su vrsni intelektualci, revolucionari, Veselin Masleša i Radovan Zogović, koji su dobro poznavali prilike u Vasojevićima i brzo stekli velike simpatije naroda.

Poslije sedam brojeva, zbog teških uslova rada, ratna “Sloboda” je prestala da izlazi da bi se ponovo pojavila 1943. godine kada je izašlo još osam brojeva. Od prvog novembra 1961. godine, “Sloboda” izlazi petnaestodnevno kao organ Socijalističkog saveza opština Ivangrad (Berane), Plav i Rožaje koje su tada imale osamdeset hiljada stanovnika. A onda je prije nekoliko godina ugašena.

Pojava “Slobode” imala je, bez sumnje, značajnu ulogu u razvoju crnogorskog žurnalizma. Svoje prve tekstove u “Slobodi” su objavila mnoga kasnije poznata novinarska imena.

Bonus video: