Književnost novog milenijuma

Portal Msn.com odabrao je djela koja su neizbježna za sve ljubitelje savremene književnosti
68 pregleda 4 komentar(a)
knjige, čitanje, Foto: Msn.com
knjige, čitanje, Foto: Msn.com
Ažurirano: 08.05.2013. 14:17h

Posljednjih trinaest godina, nakon ulaska u novi milenijum, bilo je formativno što se tiče novih klasika vrhunske svjetske literature.

Portal Msn.com odabrao je djela koja su neizbježna za sve ljubitelje savremene književnosti.

“2666” Roberto Bolanjo

Engleski prevod 898 stranica romana “2666” pojavio se pet godina nakon smrti autora Roberta Bolanja. To je njegovo remek-djelo koje sadrži snažne priče o nikad razriješenim ubistvima stotina žena blizu teksaške granice. Roman je dobio jednoglasne pohvale kritike, a prozvali su ga ne samo najvećim romanom na španskom jeziku ove decenije, nego i “jednim od međaša koji određuju cijelu jednu književnost”.

“Bijeli zubi” Zajdi Smit

“Bijeli zubi” je debitantski roman mlade autorke (objavila ga je kad je imala samo 24 godine), smješten u sjeverozapadni London. To je hronika tri generacije dvaju porodica bangladeških i jamajčanskih imigranata u kojoj su na nezaboravan način raskrinkane sve vrste religijskih ekstremizama. Roman je samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja postao kultni bestseler.

Debitantsko remek djelo: Zejdi Smit

“Put” Kormak Mekarti

Objavljen je 2006. godine i nagrađen Pulicerom. On je ideju za roman dobio šetajući sa sinom kroz El Paso i zamišljajući kako će svijet izgledati za pedeset godina. U toj postnuklearnoj budućnosti, svijet je zastrašujuće mjesto, sve je spaljeno i opljačkano, a rijetki preživjeli organizovani su u pomahnitale kanibalističke horde. Kritičar Harold Blum danas Mekartija naziva jednim od četiri najveća američka pisca svog vremena zajedno sa Tomasom Pinčonom, Donom de Lilom i Filipom Rotom.

“The Human Stain” Filip Rot

Iako je Rot napisao osam odličnih romana, “The Human Stain” s pravom nosi titulu njegova remek-djela. Smjestio je radnju u period kad je otkrivena 'prljava tajna' Bila Klintona te je napisao najbolji roman o seksu, skandalu i zabludi političke korektnosti u 'doba velikog trenutka Levinski'.

“Korekcije” Džonatan Franzen

Pravi je roman novog milenijuma, kako je jedan književni kritičar nazvao 'Korekcije'. O romanu je često pisano da je u njemu nadmašen“ tolstojevski tip književne mašte”. Junaci Franzenovog romana proživljavaju teške trenutke, od mučnog razotkrivanja seksualnih identiteta, izbacivanja s fakulteta do Parkinsonove bolesti i svakolikog moralnog haosa.

“Tvrđava samoće”, Džonatan Letem

Priča o odrastanju i prijateljstvu dvaju dječaka, bijelca Dvlana Ebdusa i crnca Mingusa Rudea. Dat je fascinantan pogled na sedamdesete, na Njujork, herojsko vrijeme stripa, panka, grafita, ali i doba kreka. 'Tvrđava samoće' veliki je roman o Americi i svijetu, roman koji ocrtava svijet onakvim kakav on jeste, u kojem uprkos svemu postoji veliko prijateljstvo i ideali: roman koji je odmah po objavljivanju postao kultna knjiga našeg vremena, do sada prevedena na više od petnaest jezika.

“Pastoralia”, Džordž Sanders

Zbirka o depresivnim nepovezanim analizama zaposlenika distopijskog zabavnog parka. Ona je dokaz da je savremena američka književnost dobila novog kralja literarne tragikomedije.

“Bjekstvo” Alis Manro

Zbirka pet priča koje je objavila u zadnjih 13 godina. Književnica dokazuje da je vrhunska majstorica pripovijedanja, po preciznosti i snazi opisa, bez obzira na to prikazuje li brak koji se urušava, okrutnosti djetinjstva ili romantične iluzije o nerealizovanim ljubavima. Male i velike tračeve uvezuje u neočekivane i često komplikovane konstrukcije, dovoljne u ponekim pričama da ponesu i čitav roman.

Alis Manro dokazuje da je vrhunska majstorica pripovijedanja, po preciznosti i snazi opisa, bez obzira na to prikazuje li brak koji se urušava, okrutnosti djetinjstva ili romantične iluzije o nerealizovanim ljubavima

“Austerlic”, V G. Zebald

U Austerlicu autor zamagljuje linije između fikcije i realnosti, između romana i memoara, a svaki odlomak ima svoju posebnu snagu i posebnu svrhu. Zebald prati priču čudaka bez korijena, koji u ljudskome svijetu više ne može da pronađe dom. Pronalazi put u njegovu prošlost, koja iznenadno oživi u bogatom izrazu ovog izuzetnog pripovjedača.

“Atlas oblaka”, Dejvid Mičel

Izuzetan roman satkan od šest pripovjednih niti u kojem se muzikalno virtuozno i jezično raskošno isprepleću naučna fantastika, politički triler i istorijski motivi. Priča seže u devetnaesto vijek, kolonijalizam i divljaštvo na ostrvima Pacifika te u mračnu budućnost, pred kraj sloma civilizacije.

Bonus video: