Vezali 86-godišnjaka i mučili ga dok im nije rekao gdje čuva penziju

Razbojnici su se, tvrdi Janković, dobacivali s njim i valjali ga po zemlji...
98 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 19:35h

Dva nepoznata mlađa muškarca, juče oko 10 časova napali su Blaža Petrova Jankovića (86) iz sela Drušići – mučili su ga, davili i vezali da bi im otkrije gdje čuva gotovo 7.000 eura boračke penzije, koju je godinama štedio u svojoj kući.

Da bi spasao živu glavu, starac je morao da preda novac razbojnicima, koji su mu pod grlom držali nož i prijetili da će da ga zakolju.

“Krenuo sam da napojim i nahranim magare kada su iznenada u bašti dva momka skočili na mene i bacili me na zemlju. Jedan od njih je bio krupniji i imao je crnu čarapu na glavi sa otvorima za oči. Drugi je bio mršav i nije bio maskiran”, kazao je Janković, koji živi sam u selu Drušići, između Podgorice i Cetinja.

Razbojnici su se, tvrdi Janković, dobacivali s njim i valjali ga po zemlji. Od kamenja je zadobio i povrede po glavi.

“Jedan od njih me je davio, dok je drugi na obližnjoj bačvi ugledao nož, stavio mi ga pod grlo i rekao da će me zaklati”, rekao je Janković.

“Jedan od njih me je davio, dok je drugi na obližnjoj bačvi ugledao nož, stavio mi ga pod grlo i rekao da će me zaklati”

Nakon nekog vremena, starac je popustio i obećao razbojnicima da će im dati novac.

“Morao sam da im dam pare. Kada sam im rekao gdje se nalaze, odveli su me do podruma kuće i konopom mi vezali ruke i noge”, istakao je on.

Potom su pobjegli u nepoznatom pravcu.

“Ostao sam vezan u podrumu i trebalo mi je nekoliko minuta da se oslobodim. Zubima sam uspio da odvežem konopac. Mobilni telefon koji sam imao u džepu, ispao mi je dok su me valjali po zemlji, tako da nijesam mogao nikom da javim šta mi se desilo. Čim sam se oslobodio, otišao sam po pušku i pucao u vazduh da bih dozvao pomoć”, kazao je starac.

Nedugo nakon toga, Jankovićev komšija Gojko Ćaćić mu je pomogao i odveo ga u cetinjsku policiju da prijavi razbojništvo.

Gojko Ćaćić kod podruma, gdje je bio vezan starac

Starac je nakon razgovora sa inspektorima, koji su obavili uviđaj, povezen i u cetinjsku bolnicu gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede.

Iz cetinjske policije, “Vijestima” je saopšteno da su sa lica mjesta izuzeti materijalni dokazi i da se intenzivno traga za razbojnicima.

Sigurnije se osjećao u vrijeme okupatora

Blažo Janković nije prvi put na meti razbojnika. Prije osam godina ukraden mu je motor sa čamca, u blizini kuće. Tu krađu, rekao je, nije prijavio policiji.

“I da sam prijavio, ne bi mi policija pomogla. U decembru 2010. godine ukradeno mi je 20.000 eura boračke penzije, koju sam godinama sakupljao u kući. I tada su me napali dva mlađa muškarca, jedan krupniji, drugi mršaviji, od kojih je jedan bio maskiran. Nijesam siguran da li se radi o istim osobama”, rekao je juče Janković.

Iste godine još jednom su pokušali da ga opljačkaju, ali im nije pošlo za rukom. “Nakon prve pljačke, znao sam da držim pušku pored sebe. Pucao bih da je neko provalio u kuću”, kazao je on.

2010. mu je ukradena boračka penzija

Istakao je da se bezbjednije osjećao u vrijeme okupatora nego danas.

“Više sam slobode imao za vrijeme okupatora komandanta Pircio Birolija, nego što je sada imam. Bezbjednije sam se tada osjećao nego danas u vrijeme predsjednika Filipa Vujanovića, za koga sam čuo da je izgubio na izborima. Kako da očekujem da će policija da pronađe krivce za pljačku, kad vlast u zemlji pljačka svoj narod, kojem tako daje primjer da je lakše oteti tuđe nego zaraditi hljeb poštenim radom”, zaključio je Janković.

Galerija

Bonus video: