Incident u ZIKS-u: Povrijedio dva zatvorenika, pa zapalio ćeliju

"Osuđenici koji su zadobili lakše povrede zdravstveno su zbrinuti", piše u saopštenju ZIKS-a
1703 pregleda 17 komentar(a)
Radoš Lješković, Foto: Facebook
Radoš Lješković, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.05.2013. 08:16h

Osuđenici Miomir Mitrović i Haris Škrielj lakše su povrijeđeni u incidentu koji se juče dogodio u paviljonu C Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Na njih je, potvrđeno je “Vijestima” iz uprave spuškog zatvora, nasrnuo osuđenik Radoš Lješković, koji je tokom napada uspio i da zapali ćeliju u kojoj borave.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su “Vijesti” dobile od zatvorenika, Lješković je juče umislio da mu je umrla majka, nakon čega je navodno počeo čudno da se ponaša.

“Počeo je da divlja, zatvorio šest osuđenika koji su bili u toj sobi, a Mitrovića sjeo na stolicu i stavio mu improvizovani bodež ispod grla. Zatim je zapalio ćebe i prijetio službenicima ZIKS-a da ne ulaze u tu sobu. Nije prepoznavao nikoga ko je bio u njegovoj blizini, pa čak ni osuđenike sa kojima je dijelio sobu. Kada je jedan od njegovih cimera, Škrielj, pokušao da ga obuzda, i njega je povrijedio. Ipak, na kraju su ga obuzdali, najviše zahvaljujući upravo Škrielju”, tvrdi izvor “Vijesti” iz spuškog zatvora.

Isti sagovornik rekao je da je drama u paviljonu “C” Kazneno-popravnog doma počela oko 9 časova ujutro i navodno trajala gotovo dva sata.

Službenici zatvora potvrdili su informaciju da je Lješkovića obuzdao Škrielj i da su mu u tome pomogla dva službenika ZIKS-a. Istakli su da je tokom incidenta Lješković bio potpuno psihički rastrojen.

Iz ZIKS-a su saopštili da je Lješković izazvao požar u sobi u kojoj je smješten, a zatim drškom od kašike, lakše povrijedio osuđenike Škrielja i Mitrovića.

“Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja vatra je ugašena i uz pomoć drugih osuđenih lica riješena je incidentna situacija. Tokom intervencije nije bilo primjene sredstava prinude. Osuđenici koji su zadobili lakše povrede zdravstveno su zbrinuti”, piše u saopštenju Službe za odnose sa javnošu ZIKS-a.

Oni su istakli da je Lješkovića pregledao psihijatar i da se radi o osuđeniku neprilagođenog ponašanja, koji je tokom izdržavanja kazne više puta disciplinski kažnjavan zbog povreda odredaba Pravilnika o kućnom redu.

Službenici danilovgradske policije su, pojašnjeno je iz ZIKS-a, obavili uviđaj i o tome izvjestili tužilaštvo. Lješković je osuđen jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od 8 godina i 9 mjeseci zbog počinjenih krivičnih djela teške krađe i teške tjelasne povrede, pojasnili su iz spuškog zatvora.

Iako iz uprave ZIKS-a tvrde da je od požara nastala manja materijalna šteta u jednoj zatvorskoj sobi u paviljonu “C”, osuđenici su ispričali da je požar zahvatio minimum dvije sobe.

Radoš Lješković i osuđenik Petar Ćiraković su u novembru prošle godine u paviljonu ZIKS-a izboli žicom Igora Milića >>>

Bonus video: