Sajam knjiga u Podgorici: Vrijeme za autore i književne teme

Ovogodišnja koncepcija Sajma podrazumijeva brojne okrugle stolove na aktuelne književne i društvene teme,
2 komentar(a)
Sajam knjiga, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sajam knjiga, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.05.2013. 11:42h

Osmi međunarodni sajam knjiga u Podgorici počinje u srijedu ceremonijom i koncertom Radeta Šerbedžijei trajaće do 14. maja, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Šansonjer i glumac će nastupiti i narednog dana, ali u svojstvu književnika - biće predstavljeni njegovi memoari u izdanju Nove knjige pod naslovom „Do posljednjeg daha“.

Umjetnička direktorica sajma Ksenija Popović je predstavila program ovogodišnje manifestacije, koja će biti održana u garaži Delta sitija.

Ovogodišnja koncepcija Sajma podrazumijeva brojne okrugle stolove na aktuelne književne i društvene teme, potpisivanje izdanja od strane autora, segment Izdavački sat na kome će kuće predstavljati djela koja su objavile, konferencije za novinare, program za djecu, debate o književnosti i angažmanu, te Autorski sat na kome će se pisci predstavljati publici.

Slavica Perović će sa Vlatkom Simunovićem u nedjelju govoriti o svom romanu “Life lift”

Debate svakog dana Sajma počinju u 15 sati, kazala je Popović. Prva je 9. maja o plasmanu domaćih autora u inostranstvu, a govoriće urednici kuća regiona. Narednog dana će biti riječi o angažovanoj književnosti, a razgovor će voditi Božena Jelušić sa Ksenijom Popović, Draganom Radulovićem i Balšom Brkovićem.

„Njegošev interaktivni sajt“ je tema u nedjelju a posljednji razgovor ovog segmenta, u ponedjeljak, biće o latino-američkoj književnosti.

U okviru Autorskog sata, predstaviće se u četvrtak Gordan Nuhanović koji će razgovarati sa Đurom Radosavovićem i Damirom Karakašem. U subotu će biti predstavljeno djelo Lene Ruth Stefanović.

Popović je najavila da će naredne godine zemlja gost biti Italija

Slavica Perović će sa Vlatkom Simunovićem u nedjelju govoriti o svom romanu “Life lift”, a istog dana u kasnijem terminu Božena Jelušić će predstaviti Dragana Radulovića i u 20 sati Svetislava Basaru.

U okviru Izdavačkog sata biće promovisani pisci i izdanja „Matice srpske“, „Oktoiha“, „Arhipelaga“, „ Pobjede“, „Nove knjige“, „Admiral Booksa“, „Narodne knjige“, „Pčelice“, „Finesa“, „Grigorija Dijaka“.

Treba izdvojiti izdanje Matice srpske - Sabrana djela Novice Tadića, jednog od najboljih pjesnika 20. vijeka.

Popović je najavila da će naredne godine zemlja gost biti Italija.

Cijena ulaznica za Sajam je jedan euro, a radiće od 11 do 21 sat.

Bonus video: