"Veliki Getsbi" za novu publiku

"Veliki Getsbi" F. Skota Ficdžeralda je prilično kratak roman, klasik američke književnosti, od koga je Lurman (Australijanac) napravio raskošan, dug i skup film
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 13:17h

Dugoočekivana, "zvjezdana" verzija "Velikog Getsbija" otvoriće 15. maja ovogodišnji Filmski festival u Kanu i istog dana premijerno biti prikazana u Beogradu, a mnogi se pitaju da li će Baz Lurman uspjeti u onome što režiserima prije njega nije pošlo za rukom - da uhvati magiju jednog od možda najvećih američkih romana 20. vijeka.

Ben Aflek je prvobitno bio zamišljen za ulogu Toma Bjukenana ali se povukao zbog snimanja "Arga"

"Veliki Getsbi" F. Skota Ficdžeralda je prilično kratak roman, klasik američke književnosti, od koga je Lurman (Australijanac) napravio raskošan, dug i skup film na kome je radilo 1.160 ljudi uz pomoć 960 glumaca.

Lurman je odlučio da snimi film kada je prije deset godina putujući transsibirskom željeznicom pročitao roman. Budžet za film iznosio je preko 100 miliona dolara što je prilična suma za film bez superheroja ili ledenih brijegova. Veći dio novca potrošen je za snimanje raskošnih zabava koje je Getsbi organizovao u svom domu. "Prada" i "Bruks Bros" obezbijedili su haljine i smokinge, uvezeni su stari automobili iz SAD, "Tifani" je pomagao u izradi nakita...

Poput "Titanika" Džejmsa Kamerona, Lurmanov "Getsbi" stiže sa zakašnjenjem. Vijesti o tome da će Lurman snimiti film prvi put su se pojavile 2008. ali je poslije neuspjeha "Australije" reditelj imao problema da nađe producente.

Na kraju je studio "Vorner" preuzeo projekat, a Leonardo Di Kaprio glavnu ulogu. Potraga za glavnom glumicom bila je, međutim, još teža. Među favoritima su bile Kira Najtli, Skarlet Johanson, Rebeka Hol, da bi se Lurman na kraju odlučio za Keri Muligan.

Problemi i kašnjenja

Ben Aflek je prvobitno bio zamišljen za ulogu Toma Bjukenana ali se povukao zbog snimanja "Arga", a uloga je otišla novoj australijskoj zvijezdi u SAD - Džoelu Edžertonu.

Raskošna verzija iz 1974. sa Robertom Redfordom i Mijom Farou nije očarala publiku

Snimanje je počelo krajem 2011. uz probleme i kašnjenja i odlaganje premijere s kraja 2012. na sredinu 2013.

Sve u svemu, piše "Indipendent" u velikom tekstu posvećenom "Getsbiju", čini se da je snimanje još jedne filmske verzije romana loša ideja.

Raskošna verzija iz 1974. sa Robertom Redfordom i Mijom Farou nije očarala publiku. Verzija iz 1949. sa sićušnim Alanom Ladom bila je uštogljena do krajnih granica, dok je nijemi film iz 1926. izgubljen i sačuvan je samo foršpan sa nekoliko snimaka zabave. U Bi-Bi-Sijevoj televizijskoj adaptaciji romana Tobi Stivens igrao je uz Miru Sorvino i pokupio neke od najlošijih kritika u karijeri.

"Ficdžerald jednostavno ne izvlači najbolje iz režisera", žalio je "Njujork tajms" 1974. "Problem sa Getsbijem je taj što zapleta gotovo da nema".

Magična proza roamana

Drugi problem sa filmskim adaptacijama Ficdžeraldovog romana je taj što magična proza romana pretočena na veliko platno u vidu dijaloga ili da bi objasnila lik djeluje smiješno i neprirodno.

Ako se bude previše oslanjao na glamur, film će djelovati površno poput Getsbijevih zabava

Pa ipak, jasno je zašto je Lurmana (Mulen Ruž, Romeo i Julija) privukao Getsbi - priša je smještena u turbulentne i hedonističke 1920-e, svega nekoliko godina prije pada berze i Velike depresije, u doba džeza u SAD.

Lurman je majstor u modernizaciji istorijskih tema. Kombinacijom 3D tehnologije i muzike Džej Zija, Bijonse, Vil.Aj.Ema i Emeli Sande, on se okreće mlađoj publici koja drugačije ne bi ni pogledala Ficdžeraldov roman.

Takvim pristupom Lurman prilično rizikuje. Ako se bude previše oslanjao na glamur, film će djelovati površno poput Getsbijevih zabava. Ako se previše okrene mračnim temama, publika neće doći. I upravo u toj tenziji, Lurmanov film pruža fascinantne mogućnosti.

Bonus video: