Pronađena nepoznata Dilanova pjesma

Na aukciji će biti ponuđen i program za koncert iz 1961. za koji se očekuje da će dostići cijenu između 1000 i 1500 funti
0 komentar(a)
Bob Dilan, Foto: Rojters
Bob Dilan, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.05.2013. 12:46h

Nepoznata pjesma Boba Dilana biće ponuđena na aukciji u Londonu narednog mjeseca. Stihovi pjesme “Go Away You Bomb” pronađeni su u Švedskoj, a Dilan ih je napisao 1963. godine za Izija Janga, koji je vodio Folklor centar u Grinič Vilidžu u Njujorku.

Danas 85-godišnji Jang, ranih sedamdesetih preselio se u Štokholm

Očekuje se da bi stihovi - napisani u jeku kantautorovog protestnog angažmana, tokom rada na albumu “The Freewheelin’” - mogli dostići cijenu između 25.000 i 35.000 funti.

“Pitao sam sve koje sam poznavao da napišu pjesmu o nuklearnoj bombi”, izjavio je je Jang za magazin “Rolling Stone”. “Bob Dilan je došao doslovno naredog dana i predao mi pjesmu”.

Stihovi zaboravljeni u fioci

Danas 85-godišnji Jang, ranih sedamdesetih preselio se u Štokholm, a stihove je stavio u fioku i zaboravio na njih. Pronašao ih je prije nekoliko godina, ali nije lako pristao na prodaju. Uvjerila ga je kćerka koja mu je rekla kako joj je dojadilo da gleda kako “jedva preživljava”.

Jang je sa Dilanom bio u kontaktu od pjevačevih prvih dana u Njujorku.

Prihod će mu, kako kaže, omogućiti da nastavi da vodi Folklor centar u Štokholmu

Bio je vlasnik i upravnik Folklor centra, važnog mjesta za folk muzičare, gdje su se mogle nabaviti knjige i ploče do kojih nije bilo lako doći, a muzičar mu je posvetio i pjesmu “Talking Folklore Centre”.

Kada je Dilan zamolio Janga da posluša njegove pjesme, ovaj mu je organizovao prvi koncert u Karnegi centru 1961 godine. Došlo je samo 53 ljudi i Jang je izgubio novac, ali je svejedno platio honorar.

“U početku je Dilan ličio na sve koji su dolazili kod mene, ali nakon nekog vremena shvatio sam da postoji nešto drugačije kod njega. Preslušao je svaku ploču u trgovini, a bio je i jedini koji je čitao sve te naučne i komunističke knjige”.

Na aukciji će biti ponuđen i program za koncert iz 1961. za koji se očekuje da će dostići cijenu između 1000 i 1500 funti.

Prihod će mu, kako kaže, omogućiti da nastavi da vodi Folklor centar u Štokholmu.

Stihovi pjesme "Go Away You Bomb" pronađeni su u Švedskoj, a Dilan ih je napisao 1963. godine za Izija Janga, koji je vodio Folklor centar u Grinič Vilidžu u Njujorku

Bonus video: