Ruski umjetnik Pjotr Pavlenski u borbi protiv gušenja slobode

Pavlenski se go zamotao u bodljikavu žicu kako bi ukazao na “bol” nanesenu građanima Rusije
258 pregleda 1 komentar(a)
Pjotr Pavlenski, Foto: Rojters
Pjotr Pavlenski, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.05.2013. 13:27h

Ruski umjetnik Pjotr Pavlenski obmotao se go u bodljikavu žicu kako bi pokazao da svaki slobodan pokret građana Rusije izaziva bol.

On je ranije već protestovao protiv ruskog režima u slučaju zatvaranja feminističkog pank benda “Pussy Riot”, čije su članice slobodu izgubile zbog izvođenja performansa protiv politike Vladimira Putina.

Mladi umjetnik napisao je novi manifest i izveo javni performans kojim poziva na akciju.

“Ja sam tamo stajao kao neka vrsta žive skulpture, ne reagujući ni na kakve naredbe policije"

U prilično radikalnom umjetničkom projektu Pavlenski se go zamotao u bodljikavu žicu kako bi ukazao na “bol” nanesenu građanima Rusije.

Zbunjeni policajci probali su da ga izvuku i sklone sa javnog prostora, ali što su više pokušavali, to su mu više nanosili ogrebotine i povrede. Zatim su ga prekrili pokrivačem i probali da žicama prekinu žicu, što je takođe izazvalo kontraefekat. Nakon što je performans završio, povrijeđen i raskrvaren, umjetnik se sam povukao.

“Ova akcija simbolizuje čovjekov opstanak u represivnom političkom sistemu gdje se svaka 'neprikladna' reakcija na postojeću političku strukturu odražava na tijelu pojedinca. To je metafora životinjske poslušnosti, 'naučene sreće' koja nas zarobljava u državnu mašineriju.

U posljednjih nekoliko godina izglasano je puno zakona koji rade na gušenju civilnih inicijativa, aktivizma i na uspostavljanju kontrole i zastrašivanja populacije. Vlada nastoji da pretvori ljude u bezumnu i porobljenu stoku, kojoj je dopušten samo rad, konzumacija i prokreacija”, napisao je u objašnjenju svog performansa.

Svojim performansima Pavlenski je želio da pokaže situaciju u kojoj se nalazi savremeni umjetnik u Rusiji

Pavlenski je, ranije, u znak podrške “Pussy Riot” bendu, zašio sebi usta, kao simbol djelovanja vlasti protiv slobode govora.

On je tada otišao u znak protesta u Kazansku sabornu crkvu sa zašivenim ustima. Sa sobom je imao i transparent: “Performans 'Pussy Riota' je bio rimejk čuvenog djela Isusa Hrista (21:12-13).” To je bila aluzija na Isusa koji je u “svetom gnijevu” istjerao trgovce iz hrama.

Policija je predala protestanta ljekarima. Nakon akcije, umjetnik je makao šavove.

“Ja sam tamo stajao kao neka vrsta žive skulpture, ne reagujući ni na kakve naredbe policije. Oni nisu znali šta da rade sa mnom. Išli su okolo i na kraju pozvali hitnu pomoć, kako bi me pregledao psihijatar”, izjavio je Pavlenski.

Svojim performansima Pavlenski je želio da pokaže situaciju u kojoj se nalazi savremeni umjetnik u Rusiji, s obzirom na veliki stepen cenzure i represije nad pravom slobode govora.

Bonus video: