Kombinacije u ishrani koje treba izbjegavati

Mlijeko je kompletan obrok i uz njega ne treba ništa drugo jesti. Ali, kašičica meda i čaša mlijeka je dozvoljena
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 17:41h

Neke namirnice su kao stvorene jedna za drugu, dok određene kombinacije mogu da dovedu do zdravstvenih problema, pa ih treba izbjegavati.

Kada je najbolje jesti voće, a šta nikako ne ide uz jaja i mlijeko?

Meso i krompir

Ovu veoma popularnu kombinaciju trebalo bi izbjegavati, jer se proteini vare u želucu, a skrob u tankom crijevu, zbog čega kombinacija mesa i krompira znatno usporava metabolizam.

Mlijeko i bilo šta drugo

Mlijeko je kompletan obrok i uz njega ne treba ništa drugo jesti. Ali, kašičica meda i čaša mlijeka je dozvoljena, čak i preporučljiva kombinacija protiv mikroba.

Kafa i jaja

Neko bi rekao da ne može da počne dan bez kajgane i šolje kafe, ali ovo je izuzetno loša kombinacija. Naime, polifenoli iz kafe smanjuju apsorpciju gvožđa iz jaja i nivo kalcijuma u kostima.

Zeleno povrće bez skroba i mliječni proizvodi

Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži skrob mogu da blokiraju apsorpciju kalcijuma iz mlijeka, zato umjesto s mlijekom, spanać kombinujte s bijelim mesom i ribom.

Voće i bilo što drugo

Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, ali sadrži i kiseline koje dovode do fermentacije u želucu, što može da uspori varenje druge hrane. Osim toga, da biste izbjegli nadimanje, voće jedite na prazan želudac.

Galerija

Bonus video: