Podmetanje eksploziva - posljednja opomena i poruka žrtvama

Iz Uprave policije neće da kažu koliko im je tokom ove i prethodne godine prijavljeno eksplozija i je li neki od napada rasvijetljen
222 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 15:10h

Podmetanje eksplozivnih naprava, prevashodno je opomena i zastrašivanje i time se šalju jasne poruke žrtvama, ocijenio je kriminolog Velimir Rakočević. On je pojasnio da je takav način izvršenja krivičnih djela u porastu u Crnoj Gori, ali i u svijetu, i da se eksplozivne naprave sve češće koriste, jer je najmanja mogućnost da počinilac ostavi trag.

“To je obično karakteristično za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa. Oni čak i za najteža krivična djela koriste eksplozivne naprave. To ne znači samo opomenu, niti nanošenje šte te osobi kojoj je namijenjena, na taj način se u suštini, vrlo surovo, uklanja konkurencija. To obično rade osobe koje se bave kriminalom i kada neko drugi uđe na njihov teren, oni na taj način šalju vrlo jasnu poruku. Ukoliko se žrtva ne suzdrži ili ne prestane sa određenim aktivnostima koje smetaju nalogodavcu, onda slijedi vrlo surova likvidacija suparnika”, kazao je Rakočević za “Vijesti”.

Samo u Podgorici, od početka godine, bilo je pet bombaških napada. Nijedan od njih nije rasvijetljen, a eksplozije su u istom periodu odjekivale i u ostalim crnogorskim gradovima. U noći između petka i subote, imrpovizovana eksplozivna naprava pukla je ispred jedne stambene zgrade u Danilovgradu Iz Uprave policije duže od deset dana nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” koliko im je tokom ove i prethodne godine prijavljeno eksplozija, kolika su oštećenja izazvale, ali ni da li je neki od napada ovog tipa rasvijetljen. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, od početka 2012. u Crnoj Gori, više desetina automobila letjelo je u vazduh.

Posljednji napad u Danilovgradu, kažu iz policije, nije povezan sa onim prije desetak kada je puklo u dvorištu kuće Danilovgrađanina Pera Jokića. Tada su, u noći između 23. i 24. aprila u Baru, Podgorici i Danilovgradu, u tri odvojena napada, odjeknule snažne eksplozije. Osim Jokićevog, eksplozivnim napravama uništeni su automobili osumnjičenog za dvostruko ubistvo, Baranina Šćepana Bujića i policajca Saše Pejovića.

Velimir Rakočević

Iako mete, za sad nepoznatih napadača, međusobno nijesu povezane, motiv za napad, prema informacijama iz policije, mogao bi biti isti - osveta. Bujić, osumnjičen za ubistvo braće Ljubomira i Dejana Gojačanina, nalazi se u Istražnom zatvoru u Spužu.

Njegov “BMW” zapaljen je u noći između utorka i srijede u barskom naselju Čeluga, nakon čega je eksplodirao. Inspektori barske policije saslušali su više osoba, ali počinilac nije otkriven. Kriminoloh Rakočević je, govoreći uopšte o podmetanju eksplozija, kazao da to obično rade profesionalci, osobe koje znaju da rukuju eksplozivnim sredstvima. Ocijenio je da je veoma te ško otkriti počinioce, jer se samo aktiviranje obično radi daljinskim putem.

“Ti predmeti se vrlo teško rasvjetljavaju zato što gotovo ne ostaje nijedan potencijalni materijalni dokaz, jer se veoma često koriste specijalni plastični eksplozivi jake razorne moći. Usljed jakih detonacija dolazi do unište n j a svih tragova kao izvora informacija i kada se izvrši uviđaj, obično ne ostaje nijedan identifikacioni trag. To je problem otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja. Sa forenzičkog aspekta, usljed jakih detonacija dolazi do potpunog razaranja i unište n j a potencijalnih dokaza. Počinioci ovih krivičnih djela najčešće uništavaju i sve ostalo što su koristili za izvršenje djela - vozila, mobilne telefone...”, kazao je Rakočević..

“Ti predmeti se vrlo teško rasvjetljavaju zato što gotovo ne ostaje nijedan potencijalni materijalni dokaz"

Nije otkriven ni napadač na automobil policajca Pejovića, a tokom istrage privođena je grupa samozvanog zagoričkog klana, Filip Brnović, braća Nemanja i Miloš Vi d - mar i Miloš i Novak Šaković. Prema nezvaničnim informacijama, policija je od njih uzela briseve, a prikupljeni su i drugi tragovi sa mjesta eksplozije, koji će se vještačiti u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

Zbog napada na automobil Jokića, inspektori su saslušavali Danilovgrađane Bojana P. Burića i Dalibora Radulovića, pretresali njihove stanove i izuzeli garderobu koja će se vještačiti u Forenzičkom centru.

“Nalazi vještačenja još nisu dostavljeni, ali mi konstantno preduzimamo aktivnosti na rasvijetljavanju napada na imovinu Jokića”, rečeno je juče iz policije. U glavnom gradu, napadači su bili aktivni 27. januara, 23. i 28. februara i 29. marta. U januaru je Urošu Škatariću iz zetskog sela Mataguži zapaljena "lada 1300". Nepun mjesec kasnije, 23. februara eksplozija je odjeknula i u podgoričkom naselju Zagorič, ispred kuće Zorana Delibašića. Od siline eksplozije kuća je znatno oštećena, a i na okolnim kućama su popucala stakla.

Par dana kasnije, 28. februara, pola sata poslije ponoći, u centru Podgorice, potpuno su uništeni autmobil "saab" kabriolet i poslovni prostor Aleksandra J o vo v i ć a zvanog Kameni. Od siline detonacije djelovi automobila bili su razbacani na desetine metara oko raskrsnice, a podmetnute bombe uništile su staklo i dio fasade zgrade "Lovćen osiguranja".

Mjesec kasnije, 29. marta, u Bulevaru Džordža Vašingtona, u dvorišnom dijelu zgrade "Normal company", uništen je "pežo 407" Nikšićanina Veska La l at o v i ć a . U trenutku eksplozije u automobilu nije bilo nikog. Eksplozije i podmetanje požara učestale su i u Nikšiću, u kom je krajem marta eksplozivna naprava bačena na novi autobus preduzeća „Nikšić prevoz“ Božidara Kovačevića.

Prije toga, u eksploziji je oštećeno i vozilo jednog pogrebnog preduzeća. Krajem prošle godine, 20. decembra, bombaški napad u bjelopoljskom selu Ivanje, bio je koban za Milijanu Vuković (49). U istom napadu, teško je ranjena njena kćerka I va n a (22). Te večeri, oko 21 čas, u kući Vukovića bombu je aktivirao Goran Kuč (29) zvani B at o , koji je odmah uhapšen. On je u martu u Višem sudu u Bijelom Polju priznao da je bacio bombu u poridičnu kuću Vukovića.

Na suđenju Kuč je izjavio da nije namjeravao nikog da ubije i povrijedi, već da je htio bombom da zaplaši Milijanu i Ivanu, sa kojom je, kako je kazao, bio vjeren, nakon višegodišnje ljubavne veze. Tokom prošle godine, serija bombaških napada zabilježena je u Podgorici, Budvi, Baru, Nikšiću, Bijelom Polju... U aprilu je, prilikom aktiviranja ekplozivne naprave na ulaznim vratima kafe bara ''Mocco'' u Nikšiću oštećen lokal i veći broj parkiranih automobila.

Popularna diskoteka "Top Hill" u Budvi, 7. avgusta je bila meta napada. Dvadesetak dana kasnije budvanski inspektori, u saradnji sa cetinjskim kolegama i pripadnicima Posebne jedinice, uhapsili su Cetinjanina Dragana Rudovića (35). On je tada sumnjičen da je sa Milanom Vušurovićem, koji je krajem avgusta izbjegao hapšenje, bacio dvije eksplozivne naprave nedaleko od “Top Hilla”.

Plastični eksploziv je razlog za veliku brigu

Rakočević je istakao je da je ključna stvar u rasvjetljavanju eksplozija da se u vještačenju latentnih tragova, koji po pravilu, uprkos uništenju ostaju, koriste najsavremenije metode.

“To bi moglo da dovede do diferenciranja supstance, odnosno do utvrđivanja sastava određenih materija koje su korišćene kao eksplozivne naprave, a onda se tragom može doći do onoga što je vezano za nabavku, proizvodnju, distribuciju tih eksplozivnih sredstava, porijeklo eksplozije. Ipak, vrlo je teško za otkrivanje zbog toga što se jednostavno kroz spaljivanje unište bukvalno svi tragovi i ono što ostane je obično teško upotrebljivo jer najčešće ne ostane nijedan potencijalno identifikacioni dokaz”, rekao je Rakočević.

On je kazao da nema podatak koji eksploziv najčešće koriste napadači u Crnoj Gori, ali da se najčešće radi o nekim vrstama plastičnih eksploziva novije proizvodnje.

“Po onome što ostane, što je posljedica, vidi se da je izrazito velike razorne moći. U tom smislu to svakako treba itekako da zabrine sve”, smatra Rakočević.

Zabjelo, Budva, Sutomore...

Tokom 2012. godine, u glavnom gradu, detonacije su najčešće odjekivale u naselju Zabjelo. Samo u jednoj od njih, koja se sredinom januara dogodila na parkingu u Ulici Ilije Plamenca, iza kafića "Amfora", izgorjela su dva automobila, a šest je oštećeno.

Tokom 2012. godine, u glavnom gradu, detonacije su najčešće odjekivale u naselju Zabjelo

Improvizovane eksplozivne naprave bačene su 23. i 26. avgusta 2012. u dvorište kuće Ivana Buškovića u Ulici princeze Ksenije, a 17. septembra iste godine ispred kuće Zdravka Bojovića u Ulici 8. marta. Tada su Bojoviću oštećena četiri automobila. U aprilu 2012. u blizini Streljačkog saveza, eksplodirao je „audi Q7”, vlasništvo Nenada Vujovića. Tri dana prije toga zapaljena su dva luksuzna automobila Zorana Mugoše iz Podgorice, koja su bila parkirana u dvorištu njegove kuće u naselju Donja Gorica, u blizini Saborne crkve.

U Budvi je, u februaru 2012. zapaljen „golf 5” budvanskog biznismena Nikole Čelebića, a nedugo prije toga, 18. januara, iste večeri u Bijelom Polju bačena je eksplozivna naprava na kuću Bilsena Mušovića, a u Baru je eksplodiralo vozilo Aleksandra - Saše Stevovića. Mjesec kasnije, 21. februara, crni „linkoln navigator“ Almedina - Crnog Bahovića iz Bara, izgorio je na autobuskom stajalištu u Ulici Jovana Tomaševića u tom gradu.

Tog mjeseca, u požaru je potpuno uništen i “golf VI”, Slobodana Ražnatovića, uhapšenog u policijskoj akciji "Parangal". U oktobru, u Ulici Mila Boškovića u Baru, izgorio je "mercedes kupe" čiji je vlasnik Filip Ivezić iz Sutomora.

Galerija

Bonus video: