Samo Luis ispred Vladimira Klička

Kličko je šampion već sedam godina i 13 dana, a do septembarskog meča i nove odbrane titule preteći će Amerikance, Larija Holmsa i Džeka Dempsija
6 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 14:58h

Savršena tehnika, nevjerovatna brzina za kolosa sa rasponom ruku od 207 centimetara, i razoran udarac. Sve su to kvaliteti koji nesumnjivo dovode do svjetskog bokserskog trona.

Ipak, da bi ostali na vrhu i našli mjesto na vječitoj listi najboljih teškaša svih vremena treba imati još nešto.

Ukrajinac Vladimir Kličko, potvrdio je u 14. odbrani titule svjetskog šampiona dodatni kvalitet - sportski duh i motiv da napornim treningom dođe u formu da se i ne umori nakon gotovo šest rundi vrhunskog boksa!

Tek, izazivač Franćesko Pjaneta iako sa sjajnim skorom iza sebe, naspram mlađeg od braće ukrajinskih prvaka Kličko, Vladimira, djelovao je kao početnik.

I sve što je demonstrirao Italijan, bila je nevjerovatna hrabrost da napada u neravnopravnoj borbi, koja je završena 22 sekunde prije gonga za kraj šeste runde.

Gospodar pojaseva: Vladimir Kličko

“Za pohvalu je što je Franćesko pokušao, i pokazao je hrabrost. On je pozitivan primjer za ostale boksere i smatram da će naučiti iz lekcije koju je dobio, kako bi našao svoje mjesto u budućnosti u ovom sportu”.

“Pokušao je sa nekoliko razornih udaraca, možda i najjačih koje sam u karijeri izbjegao. Srećom, bio sam dovoljno oprezan i brz”, kazao je 37-godišnji Ukrajinac.

Iako u poznim bokserskim godinama, olimpijski šampion iz Atlante 1996. godine ništa nije prepustio slučaju.

Prije duela sa Pjanetom odradio je najveći broj sparinga u karijeri, tačnije jednak samo onom pred pobjedu nad sjajnim Britancem Dejvidom Hejom.

I ništa nije moglo skrenuti njegove misli od predstojećeg duela, čak ni ponuda od 23 miliona eura za septembarski meč sa Rusom Aleksandrom Povetkinom, od kojeg će 75 odsto zarade ići štabu ukrajinskog prvaka.

Očevici tvrde da je na najveći ponuđeni iznos samo okrenuo glavu i bez komentara pošao na trening.

I isplatilo se pošto će ovom odbranom titule na vječitoj listi duže od njega svjetski šampion ostati samo Amerikanac Džo Luis sa 11 godina, osam mjeseci i osam dana.

Kličko je šampion već sedam godina i 13 dana, a do septembarskog meča i nove odbrane titule preteći će Amerikance, Larija Holmsa (sedam godina tri mjeseca i 12 dana) i Džeka Dempsija (sedam godina dva mjeseca i 19 dana).

Najmoćnija bokserska porodica: Vitalij i Vladimir Kličko

Primjera radi, Muhamed Ali je šampion bio tri godine, tri mjeseca i 16 dana, a Majk Tajson tri godine, dva mjeseca i 20 dana.

Luis i Holms su jedini ispred Vladimira po broju odbrana titule svjetskog prvaka. Luis je to uradio 25 puta, Holms 20.

Ikone boksa, Muhamed Ali je to uradio tek 10 puta, a Tajson devet. Toliko odbrana ima i stariji od braće Kličko, aktuelni WBC prvak Vitalij.

A forma i vitalnost koju pokazuje Vladimir Kličko djeluju deprimirajuće po njegove rivale, a najavio je da će u Rio de Žaneiru biti najstariji bokserski olimpijski pobjednik, ukoliko se prihvati predlog Aibe da i profesionalci dobiju pravo da nastupaju na OI.

Galerija

Bonus video: