Fridkinu počasni Zlatni lav "Mostre"

Fridkin je izjavio da je Zlatni lav Mostre nagrada kakvu nikada nije očekivao, a ponosan je što mu je dodijeljena i prihvatiće je sa zahvalnošću i ljubavlju
50 pregleda 0 komentar(a)
Vilijam Fridkin, Foto: Montrealgazette.com
Vilijam Fridkin, Foto: Montrealgazette.com
Ažurirano: 06.05.2013. 11:08h

Američki reditelj Vilijam Fridkin, autor filmova kao što su "Francuska veza" i "Istjerivač đavola", dobitnik je počasnog Zlatnog lava 70. Filmskog festivala u Veneciji koji će biti održan od 28. avgusta do sedmog septembra.

Fridkin je posljednji put učestvovao na Mostri 2011

Direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera izjavio je da je Fridkin revolucionarno uticao na američku filmsku umjetnost, posebno na kriminalistički i horor žanr.

Barbera je posebno naglasio Fridkinov doprinos istraživanju pravila dokumentarnog filmskog stvaralaštva kroz nekoliko radova koje je snimao za televiziju.

Fridkin je izjavio da je Zlatni lav Mostre nagrada kakvu nikada nije očekivao, a ponosan je što mu je dodijeljena i prihvatiće je sa zahvalnošću i ljubavlju. Prema riječima tog 77-godišnjeg reditelja, Venecija je njegov "duhovni dom".

Fridkin je posljednji put učestvovao na Mostri 2011. filmom "Killer Joe", a debitovao je 1995. filmom "Jade", u okviru sekcije "Venecijanske noći". Fridkin je započeo karijeru u TV Čikagu, a najpoznatiji je po krimi-trileru "Francuska veza" (1971), koji je osvojio pet Oskara, kao i po "Istjerivaču đavola" (1973).

Bonus video: