Ulična umjetnost: Bore na licima gradova

Projekt je zaživio prije pet godina i održao se u španskoj Kartagini, Šangaju, u Havani na Kubi, Los Anđelesu
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 10:26h

"Bore na licima gradova" serija je izložbi koje posljednjih pet godina stvara francuski ulični umjetnik i fotograf JR, a posljednja je ona u Berlinu gdje je sa svojom ekipom uredio 15 fasada industrijskih zgrada. Riječ je o litografijama starijih stanovnika Berlina čije iskustvo autoru znači mnogo.

Važno je da je uvijek riječ o gradovima snažne prošlosti, objašnjava JR

"To je pogled moje generacije prema starijima, prema ljudima koji su proživjeli, svjedočili događajima o kojima smo kasnije svi mi učili u školi. Možda ih za deset-petnaest godina godina neće biti", kaže umjetnik.

Projekt je zaživio prije pet godina i održao se u španskoj Kartagini, Šangaju, u Havani na Kubi, Los Anđelesu. Specifično je da su na fasadama uvijek stanovnici onih gradova koje umjetnik uljepšava.

Foto: JR

Važno je da je uvijek riječ o gradovima snažne prošlosti, objašnjava JR koji je stanovnike (modele) prvo fotografisao, a zatim intenzivno razmišljao na koje će ih lokacije smjestiti. Jedna od portretiranih je i Turkinja kojoj nije bilo stalo na kojoj će fasadi završiti.

"Rekao sam joj da izabere mjesto pa, iako joj je bilo svejedno, navodila je isključivo ulice koje su dio istočnog Berlina", govori JR koji to smatra simptomatičnim.

Njeno lice puno bora završilo je na fasadi industrijske zgrade pokraj Postbanhofa, koja gleda na zapadni dio Berlina s druge strane rijeke Spree. Sljedeća lokacija za projekat je Pariz, najavljuje JR.

Lik i fotografija žene iz favela Rio de Žaneira (Foto: JR)

Galerija

Bonus video: