Pravilna ishrana nakon posta

Krećite se ka svom zdravlju - pješke, biciklom, na rolerima, plivajući, sa loptom, po šumama i gorama
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 14:41h

Završen je post i većina se vraća „normalnoj“ ishrani. Ima ih, među mojim dragim prijateljima, kojima ovaj prelaz zna da padne prilično teško. Neki ljudi se užele neke hrane, pa joj pohrle u susret sa velikim tanjirima.

Za rezultat dobijamo umor, osjećaj težine, ponekad tegobe u oraganima za varenje, pa čak i kardiovaskularnom sistemu.

Da bi taj povratak prošao sa što manje neravnina i krivina, preporučujem da vozite pažljivo i ne ulijećete u kritične situacije. U prevodu, sve ono što nije bilo na meniju u prethodnom periodu treba vratiti postepeno i polako.

Da li vam je neka hrana puno nedostajala? Priđite joj sa istančanim osjećajem za mjeru, smireno i elegantno. Tako ćete dati sebi priliku da uživate u nečemu što volite, zalogaj po zalogaj.

Ujedno ćete da eliminišete mogućnost da se zbog žurbe "z anesete“ i unesete mnogo veću količinu od poželjne. I time ćete da izbjegnete situaciju da vas posjete svi oni problemi sa probavom koji se javljaju kada pojedemo više nego što nam je potrebno.

Ako vam ovo izgleda kao prazna priča, pokušajte da je primijenite. Tako ćete najbolje da se uvjerite da djeluje.

Nemojte da zaboravite na hranu koja vas je održavala u prethodnom periodu: voće, povrće, žitarice (integralne, molim!), mahunarke - svi oni treba da ostanu često viđeni posjetioci vaše trpeze.

Redovni obroci su važan momenat: započnite dan doručkom; on budi metabolizam i daje dobru početnu energiju i bistar um. Ručak zahtijeva mudro planiranje – raznovrsnost i pravilno kombinovanje.

Kod večere je bitno da ne zakasni i da ne bude „preteška“. Ne zaboravite užine od voća, koštunjavog i suvog voća.

Slatko, slano i masno nisu bili poželjni do sada, pa neće biti ni u buduće. Uzimajte tečnosti koliko vam je potrebno, a sa alkoholom budite vrlo umjereni.

Kada se uživa polako i sa mjerom, dobro se iskoristi svaki trenutak. Potrudite se da priuštite sebi odmora koliko osjećate da vam je potrebno, ali istovremeno ne zaboravite da treba da budete aktivni.

U petak, 10. maja biće obilježen Međunarodni dan fizičke aktivnosti sa porukom „Kretanjem do zdravlja“.

Krećite se ka svom zdravlju - pješke, biciklom, na rolerima, plivajući, sa loptom, po šumama i gorama.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: