Babović se kaje zbog svega što je uradio, tvrdi da nije htio da ubije Đukanovića

“Kad popijem i čep alkohola, potpuno poludim. Postajem agresivan. Kajem se zbog svega”, tvrdio je Babović pred tužiocem
316 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 07:08h

Nakon samo 30 sati, Podgoričanin Filip Babović ponovo se našao iza rešetaka u Spužu - njemu je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović juče oko 12 časova odredio pritvor zbog sumnje da je u petak u centru Podgorice priredio filmsku dramu dok je pijan nišanio u ljude, pucao nasumice iz pištolja, zapalio automobil i vulkanizersku radnju, a potom prijetio da će se ubiti.

Babović je nakon kraćeg zadržavanja kod sudije u pojačanoj pratnji policije upućen u Spuž, odakle je u petak ujutro izašao nakon što je izdržao 40 dana kazne zbog kafanske tuče.

Babovićev branilac, advokat Hamid Ganjola potvrdio je “Vijestima” da se mladić pred tužiocem sjetio samo nekih detalja, pokušavajući da objasni da je sve “kriv alkohol”.

“On se sjetio nekih detalja od petka, ali ne i svega. Ispričao je da je nakon izlaska iz zatvora popio nekoliko flaša piva, nakon čega je izgubio razum”, ispričao je advokat Ganjola.

Dan kad je centar Podgorice drhtao od Filipa Babovića >>>

Babović se nakon triježnjenja u policiji, razgovora sa psihijatrom uveče kod tužioca kajao zbog svega što je uradio, a pojasnio je da nije imao namjeru nikoga da povrijedi niti da ubije...

“Kad popijem i čep alkohola, potpuno poludim. Postajem agresivan. Kajem se zbog svega”, tvrdio je Babović pred tužiocem.

Tvrdi da nije htio da ubije

Filip Babović je tokom dvočasovnog saslušanja u zgradi VDT-a u petak veče kazao da nije planirao napad, te da nije imao namjeru da na ovakav način skrene pažnju na sebe.

Babović je negirao da je repetirao, a još manje povukao obarač na pištolju dok je cijev oružja držao uperenu u glavu službenika Ministarstva vanjskih poslova Dragana Đukanovića, koji se ni kriv ni dužan našao na meti divljačkog poduhvata.

Osumnjičeni je tvrdio da ni na trenutak nije pomislio da puca na njega, jer da je to htio, to bi i uradio pošto je imao jedan metak u cijevi dok je Đukanović pod prisilom klečao ispred njega.

Babović je negirao da je repetirao, a još manje povukao obarač na pištolju dok je cijev oružja držao uperenu u glavu službenika Ministarstva vanjskih poslova Dragana Đukanovića, koji se ni kriv ni dužan našao na meti divljačkog poduhvata

Više očevidaca tvrdilo je policiji, ali i “Vijestima”, da je Babović prvo psovao, vrijeđao Đukanovića koji je ispred vulkanizerske radnje “Centar” oko 10.20 časova dovezao službeni “pežo 407” (PG-CG110) kako bi balansirao gume. Potom se Babović, prijeteći pištoljem, obrušio na njega.

Svjedoci drame na proširenju iza zgrade u kojoj sa porodicom živi Babović tvrdili su da je Babović, koji je odranije poznat po netrpeljivosti prema policiji, pomislio da je Đukanović službenik UP, zbog čega mu se obratio riječima: “A, policajac, voziš službeno auto na praznik”?

Kada mu je Đukanović rekao da gleda svoja posla, mladić je izvadio pištolj, a potom je, vitlajući oružjem, natjerao Đukanovića da klekne ispred njega, nakon čega mu je cijev pištolja nekoliko minuta držao tik iznad glave.

Jedni tvrde da je Babović tada samo repetirao pištolj, dok drugi svjedoci iz vulkanizerske radnje navode da je on čak i pucao, ali da se metak, srećom, zaglavio u cijevi pištolja.

Taj trenutak iskoristio je službenik MVP-a da pobjegne između zgrada i pozove pomoć, nakon čega je Babović otrčao do kuće kako bi dopunio municiju.

Ispalio 13 metaka

Nakon epizode sa vozačem službenog automobila, Babović je u kući dopunio svoj pištolj - policija je utvrdila da je on tokom nasumičnog pucanja ispalio 13 metaka.

Kada se naoružan vratio ispred vulkanizerske radnje, Babović je dohvatio bidon sa gorivom i mašću, polio službeni “pežo”, a potom zapalio automobil.

U požaru koji je Babović izazvao izgorio je autoservis Centar, Foto: Boris Pejović

Nakon toga je, držeći pištolj visoko iznad glave, krenuo da puca uvis, izašao na magistralu i polako zaustavljao automobile, plašio vozače i sijao strah...

Najmanje desetak minuta, kako su tvrdili svjedoci, Babović je pucao i prijetio da će se ubiti, a zaustavljen je na raskrsnici ispred butika “Nicolas”, kada su mu u susret došla četvorica pozornika.

Policajci su tvrdili da je, dok su se krili iza kontejnera, Babović pucao i iznad njihovih glava, odbijao da se preda, te da nije slušao ni molbe brata da se smiri i spusti pištolj.

Vjerovatno izmoren polusatnim divljanjem 22-godišnjak se predao dok mu je prijateljskim tonom, polako prilazio službenik Interventnog voda policije Vlatko Zečević.

“Svi smo odahnuli kada mu je predao pištolj”, ispričali su policajci, koji su opkolili kvart, upozoravali građane da ne izlaze i evakuisali nekoliko stanova.

Drama u Podgorici, srećom, nije imala povrijeđenih ali je Babović napravio veliku materijalnu štetu - tokom požara potpuno je uništen Vladin “pežo”, a izgorjelo je i gotovo sve vrijedno u vulkanizerskoj radnji “Centar”.

Tražiće i psihijatrijsko vještačenje

Filip Babović je na Veliki petak priredio nešto što u Podgorici nikada ranije nije viđeno.

Zbog njegovog stanja i divljanja Tužilaštvo će, kako saznaju “Vijesti”, tokom postupka tražiti i psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo koliko je u petak ujutro Babović bio uračunljiv.

“Sigurno ćemo tražiti i takvo mišljenje”, rečeno je “Vijestima” u VDT-u, po čijem nalogu policija prikuplja dokumentaciju u ovom predmetu.

Robijao samo zbog tuče u pabu „For sale”

Drama u Podgorici, srećom, nije imala povrijeđenih ali je Babović napravio veliku materijalnu štetu - tokom požara potpuno je uništen Vladin “pežo”, a izgorjelo je i gotovo sve vrijedno u vulkanizerskoj radnji “Centar”

Svi koji poznaju mladića tvrde da se on kao pripadnik navijačke grupe “Varvari” nekoliko puta sukobio sa policijom, te da nije krio svoju netrpeljivost prema “plavoj uniformi”.

U Zatvoru za kratke kazne u Spužu proveo je 40 dana jer je u pabu “For sale” u alkoholisanom stanju počinio niz prekršaja iz JRM-a.

“Vijesti” saznaju da je Babović krajem marta ove godine, pijan lomio inventar u pabu, vrijeđao vlasnike koji su ga izbacili napolje, a potom se nešto kasnije vratio, držeći u rukama kuhinjski nož.

Te noći, on je flašom povrijedio jednog od vlasnika paba, a vitlao je nožem čak i dok su u lokalu intervenisali i policajci.

Zbog tog prekršaja on je odmah poslat u Spuž, tokom boravka u zatvoru nije napravio nijedan incident, ali je u petak nakon izlaska prvo posjetio upravo taj pab gdje je uputio prijetnje vlasnicima jer su, navodno, dali lažne iskaze pred sudom.

U policiji protiv Babovića postoji i prijava od prije nekoliko godina, kada su službenici UP intervenisali na jednoj svadbi, gdje je pijan napravio lom. Tada je, tek punoljetni mladić, gađao falašama goste, ali se obrušio i na policiju dok ga je vodila sa svadbe.

HRONOLOGIJA

07.30 časova - Babović nakon 40-dnevne robije izašao iz Zatvora za kratke kazne u Spužu, gdje je bio zbog kafanske tuče u pabu “For sale”.

09.00 časova - Pijani mladić, držeći u rukama fašu piva, sjedio je sa radnicima autoservisa “Centar” gdje je i pred svojom majkom tvrdio da će nauditi vlasnicima paba “For sale” jer su, navodno, lažno svjedočili protiv njega.

09.45 časova - Sa flašom u ruci sa parkinga je otišao do paba “For sale” u Ulici Miljana Vukova, gdje je vikao na konobare i prijetio da će ga “vlasnici noćas dobro zapamtiti”.

10.15 časova - Babović se vratio do svoje zgrade gdje je sa radnicima vulkanizerske radnje, koji u to vrijeme nijesu imali posla, nastavio razgovor.

Foto: Savo Prelević

10.25 časova - Ispred vulkanizerske radnje parkirao se vozač MVP-a Dragan Đukanović, za kojeg je Babović pomislio da je policajac koji vozi službeni automobil. Zbog CG tablica se iznervirao i obrušio na Đukanovića riječima, a potom i izvadio pištolj.

10.27 časova - Babović je natjerao Đukanovića da klekne ispred njega, a potom mu cijev pištolja uperio u glavu. Neki očevici tvrde da je samo repetirao, dok su drugi tvrdili da je pucao ali da se metak, srećom, zaglavio u cijevi.

10. 30 časova - Vozač službenog “pežoa” koristi priliku i bježi između zgrada, a potom slučaj prijavljuje policiji. Za to vrijeme Babović ide do kuće i puni pištolj municijom, nakon čega se vraća na parking.

10.33 časova - Babović je gorivom iz bidona polio službeni automobil, zapalio ga, a potom pucajući nasumice istrčao na magistralu.

10.35 časova - Na magistrali je zaustavio saobraćaj, pucao uvis, a zaustavio se na raskrsnici kod butika “Nicolas” kada je ugledao da četvorica pozornika idu ka njemu.

10.40 časova - Pet minuta traju pregovori sa Babovićem da odustane od pucanja i da se preda. To čini tek kada mu je pripadnik Interventnog voda Vlatko Zečević prišao i zamolio ga da mu preda oružje.

Galerija

Bonus video: