Autorka romana "Ubiti pticu rugalicu" tuži svog agenta

Harper Li (87), autorka književnog klasika iz '60-tih godina, prodanog u preko 30 miliona primjeraka, tužila je svog agenta za prevaru
76 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 19:45h

Osamdesetsedmogodišnja Harper Li (Lee), autorka romana "Ubiti pticu rugalicu", tužila je svog agenta koji ju je, kako je navela, prevario i naveo da njemu prepiše autorska prava za ovo klasično književno djelo.

U tužbi se navodi da je agent iskoristio njene poodmakle godine i slabost kada mu je prepisala autorska prava prije šest godina.

Kada se njen dugogodišnji agent, Judžin Vinik, razbolio 2002. njegov zet Semjuel Pinkus je prebacio nekoliko Vinikovih klijenata na svoju kompaniju, piše u tužbi.

Harper Li je živjela u staračkom domu 2007. i oporavljala se od moždanog udara kada je prepisala atorska prava ovog svog djela agentu Semjuelu Pinkusu i njegovoj agenciji.

Prema navodima tužbe Li nije znala da je prava prepisala Pinkusovoj kompaniji.

Roman "Ubiti pticu rugalicu" objavljen je daleke 1960. i do sada je prodat u više do 30 miliona primjeraka. Radnja romana odvija se u vrijeme depresije u malom gradu u Alabami i govori o advokatu koji je branio crnca pogrešno optuženog za silovanje bijele žene.

Roman je dobio Pulicerovu nagradu i po njemu je napravljen film sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi. Film je bio nominovan za osam Oskara a osvojio je tri, od kojih je onaj za najbolju mušku ulogu pripao Gregori Peku.

Ovo je jedini roman koji je Li objavila. Ona živi povučeno u Alabami, rijetko se pojavljuje u javnosti i odbija intervjue.

Američki predsjednik Džordž Buš je 2007. dodijelio predsjedničku medalju slobode Harper Li za ovaj roman, za njen doprinos američkoj književnosti i borbi za jednakost.

Galerija

Bonus video: