Slijedi kazna

Korišćenje mobilnog u ZIKS-u, Boreta će platiti samicom

Uprava zatvora pokrenuće disciplinski postupak protiv osuđenog za podstrekivanje na ubistvo Slavoljuba Šćekića
162 pregleda 8 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Luka Zeković
Saša Boreta, Foto: Luka Zeković
27.03.2019. 21:18h

Protiv Budvanina Saše Borete, kod kojeg su službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija pronašli mobilni telefon, biće pokrenut disciplinksi prekršaj, potvrđeno je “Vijestima” iz uprave ZIKS-a.

Boreta je osuđen na 30 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Pretresom ćelije u kojoj on boravi službenici zatvora pronašli su i oduzeli iPhone 4, na kojem su bili otvoreni nalog za skajp i fejsbuk profil.

Sagovornik iz spuškog zatvora kazao je i da se ispituje način na koji je Boreta došao do telefona, kao i da će on biti kažnjen samicom.

“Posjedovanje mobilnog telefona u Istražnom zatvoru je te ži disciplinski prekršaj i Boreta će zbog toga biti kažnjen. S obzirom na to da je povratnik, tačnije da smo mu i prije nekoliko mjeseci pronašli i oduzeli mobilni telefon, biće kažnjen strože”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon što su 30. aprila u Boretinoj ćeliji pronašli mobilni telefon, iz ZIKS-a je “Vijestima” saopšteno da nekoliko dana prije toga, pretres nije urodio plodom.

“Par dana prije nego što smo pronašli telefon kod njega, rađen je detaljan pretres ćelije u kojoj boravi, ali tada nismo ništa pronašli”, rečeno je “Vijestima”.

U Priručniku za pritvorena lica piše da će pritvorenici koji ne poštuju pravila iz Pravilnika o kućnom redu ili ne slušaju naređenja upravnika u lakšim slučajevima biti opomenuti, a u težim, kakav je počinio Boreta, prijavljeni organu koji vodi postupak.

Boreta, po onome što piše u Priručniku, može biti kažnjem uskraćivanjem posjeta. Uprava zatvora, ne može mu jedino uskratiti posjete advokata.

Prema Pravilniku o kućnom redu u Istražnom zatvoru, Boreta, zbog težeg disciplinskog prekršaja, može biti kažnjen usamljenjem do 15 dana.

U Istražnom zatvoru strogo je zabranjena upotreba telefona zbog mogućeg uticaja na svjedoke, ali se i pored toga zna da mnogi pritvorenici imaju mobilne telefone.

Izlazio kod ljekara

“Vijesti” su objavile da je Saša Boreta više puta, mimo suđenja, napuštao Istražni zatvor u Spužu, a ta informacija potvrđena je iz podgoričkog Višeg suda.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da Boretu, u pritvoru posjećuju osobe koje na to nemaju pravo i da je on više puta privatno napuštao spuški zatvor, zbog čega su “Vijesti” uputile pitanja Sudu.

Iz Višeg suda odgovoreno je da je na Boretinu molbu, a uz odobrenje predsjednika vijeća - sudije, on vođen na ljekarske preglede.

“Šest puta u privatnu zdravstvenu ustanovu (PZU) 'Ars Medica', jedan put u Klinički centar i pet puta u PZU 'Codra', zbog srčanih problema”, piše u odgovoru koji  potpisuje Irena Šofranac-Nedović, portparol Višeg suda.

Viši sud, pojasnila je Šofranac-Nedović, nije izdavao odobrenja za posjetu Boreti, izuzev onima za koje je to predviđeno pravilnikom.