Dan kad je centar Podgorice drhtao od Filipa Babovića

Povod za divljački pohod bila je svađa od prije 40 dana u pabu „For sale”, zbog koje je Babović bio iza rešetaka, ali i bizaran incident kada je ugledao automobil sa CG tablicama
1335 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 07:22h

Centar Podgorice juče je neodoljivo podsjećao na holivudske scenografije - pucalo je na sve strane, zapaljeni su automobil i vulkanizerska radnja, a drama se, kao u mnogim akcionim filmovima okončala hapšenjem izgrednika koji je, po već viđenom scenariju, prijetio i da će se ubiti.

Pucnjava je razbudila sve one koji su htjeli da iskoriste slobodan dan za Veliki petak da malo duže spavaju jer je Filip Babović (22) nakon izlaska iz zatvora, pijan odlučio da napravi haos u gradu.

Divljanje ulicama u centru Podgorice Babović je krenulo od paba “For sale” u Ulici Miljana Vukova, gdje je u pijanom stanju od konobara tražio da mu pozovu vlasnike sa kojima je imao konflikt krajem marta ove godine.

Podgorica: Babović pucao, pa zapalio auto-servis >>>

Zbog te kafanske svađe i nasilničkog ponašanja on je u Zatvoru za kratke kazne u Spužu proveo 40 dana, a potom je juče nakon izlaska prve sate slobode proveo ispijajući pivo.

Pijani mladić je u dvorištu iza svoje zgrade u Ulici Marka Miljanova sat prije divljačkog poduhvata pred svojom majkom i radnicima vulkanizerske radnje “Centar” najavio da će “napraviti zlo”, prijeteći da će ga vlasnici paba “For sale” “noćas dobro zapamtiti” jer su, navodno, pred sudijom dali lažne iskaze.

Uzalud su njegova majka i radnici autoservisa pokušavali da umire Babovića, koji mnogo nije slušao njihove riječi već se zaputio do paba. Nakon kraćeg zadržavanja, svađe sa konobarima, ali i prijetnji, mladić se oko 10.30 časova vratio do parkinga ispred autoservisa.

Tu je nastao prvi čin jučerašnje drame - službeni “pežo 407” sa tablicama (PG-CG110) kojeg je vozač Ministarstva vanjskih poslova Dragan Đukanović dovezao ispred autoservisa “Centar” bio je povod da Babović u lice nedužnom čovjeku saspe lavinu psovki, uvreda, a potom i da mu nekoliko minuta cijev pištolja drži tik iznad glave!

Više očevidaca ove drame ispričali su da se Babović Đukanoviću obratio riječima: “A, policajac, na praznik se vozi službeni automobil”, a onda je nastavio da vrijeđa vozača “pežoa”. Kada mu je ovaj, ne sluteći šta će se kasnije dogoditi, rekao da gleda svoja posla, Babović je munjevito otrčao do svog stana, čiji balkon gleda na vulkanizersku radnju, a potom se vratio naoružan pištoljem i džepovima punim municije...

“Pritrčao je Đukanoviću i naredio mu da odmah klekne. Vitlao je ispred njega pištoljem i vikao, a onda je vozač 'pežoa' odlučio da ga posluša. Dok je bio na koljenima, Babović mu je na 10 centimetara od glave držao cijev pištolja i prijetio da će ga ubiti. Tada je jedan od kolega prišao Filipu i zamolio ga da se smiri, da to ne radi, a on je i u njega okrenuo oružje”, ispričao je “Vijestima” jedan od radnika vulkanizerske radnje.

Postoji više verzija o tome je li Babović tada samo repetirao pištolj ili je povukao obarač na pištolju CZ 7,62mm, nakon čega se, navodno, zrno zaglavilo u cijevi.

Upravo taj trenutak, kako su ispričali sagovornici “Vijesti”, iskoristio je vozač službenog “pežoa” da se pridigne, a potom trkom da pobjegne kroz uski prolaz između zgrade i poslovnice “Erste banke” i da pozove policiju.

Babović je tada, navodno, potrčao na ulicu za njim i pucao, a kako nije uspio da ga stigne, on se ponovo vratio ispred vulkanizerske radnje.

Očevici su juče prepričavali da su u strahu svi u servisu zalegli i iz ćoška gledali divljanje mlađanog komšije, a nijesu pokušali ni da ga spriječe kada je pucao u suvozačka vrata automobila. Sa strane su gledali i kako je Babović dohvatio bidon sa gorivom i mašću, kojom u perionici mažu gume za veći sjaj, a onda polio i zapalio službeni “pežo”.

“Vijestima” su očevici drame ispričali da je Babović nakon toga, držeći u rukama pištolj, sa dvorišne strane izašao na Ulicu Novaka Miloševa, a potom hodajući sredinom ceste vikao i pucao u vazduh.

Nakon 20-ak metara na raskrsnici kod butika “Nikolas”, zaustavio je saobraćaj tako što je djevojci, koja je bila u svom automobilu kroz prozor uperio cijev pištolja.

“U strahu djevojka za volanom je bila pribrana, pa se hitro snašla i vožnjom u rikverc pobjegla niz magistralu”, ispričala je jedna od radnica butika.

Scene na cesti gledala je krajičkom oka jer je iza pulta radnje posmatrala šta se događa na ulici, ali su se, kako su se prisjetile, uzgred i molile da se ne otvore klizna vrata i da naoružani mladić ne uđe u njihovu radnju.

Divljački pohod Babovića zaustavljen je upravo ispred tog butika, jer su se iz okolne ulice pojavila četvorica policajaca - pozornika, koja su dotrčala do njega.

“Kada smo mi došli on je vikao: 'Sklonite se. Idite svi, ostavite me na miru', a potom je ponavljao da će se ubiti. Kada nas je vidio vratio se na sredinu ulice, negdje ispred njegovog stana, a potom ispalio još nekoliko metaka uvis. U strahu od toga šta može da uradi, stajali smo iza zida sa kontejnerima, brojali metke, a onda riječima pokušali da umirimo momka. Kada je jedan od kolega krenuo ka njemu, on je pucao i iznad naših glava. Tada je stiglo i pojačanje”, ispričao je jedan od pozornika, koji je naveo da mu je za to vrijeme samo prolazilo kroz glavu “da li da puca iz službenog pištolja ili ne”...

Posljednji čin jučerašnjeg divljanja u centru grada okončan je predajom Filipa Babovića, ali ni taj trenutak nije mogao da prođe bez napetosti.

Pripadnik Interventnog voda policije Vlatko Zečević na kraju je izrastao u svojevrsnog heroja - jedini se odvažio da se približi Baboviću, a potom da ga prijateljskim tonom natjera da mu da pištolj i da pođe sa njim.

Policajci, koji su blokirali cijeli kvart, gledali su šta će se dogodili sa njihovim kolegom a svi su preživjeli stres kada je na samo metar razdaljine Babović u Zečevića na trenutak okrenuo cijev pištolja i prijetio da će pucati...

Nakon hapšenja, Babović je odveden u policijski pritvor, a tokom dana ljekari su mu dali injekcije za smirenje i po nalogu tužioca on je imao poduži razgovor i sa psihijatrima.

I pola sata nakon njegove predaje u centru grada su se čule detonacije od sagorijevanja materijala i guma, a crni gust dim kuljao je iz vulkanizerske radnje koja u centru Podgorice postoji više od tri decenije.

U policiji je osumnjičeni mladić ponovio priču o tome da je želio da se obračuna sa vlasnicima paba, te da je kasnije izgubio razum. On je sinoć oko 21 sat pod pojačanom pratnjom policije doveden u Više državno tužilaštvo, a nakon dvočasovnog saslušanja vraćen je u pritvor.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju”, “nedozvoljeno držanje oružja” ali i “izazivanje opšte opasnosti”.

Babović je odranije poznat po napadima na policiju ali i po nasilničkom ponašanju. U evidenciji UP postoje dvije krivične prijave zbog Babovićevog napada na službenike policije, ali i nekoliko prekršajnih prijava zbog remećenja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja...

„VELIKI petak, nisam trebao baš danas”

Nekoliko policajaca pokušavalo je juče da umiri Babovića i da ga zamoli da se preda, a kako su “Vijestima” ispričali pozornici koji su prvi stigli do njega umalo jednom od njih to nije pošlo za rukom.

Navodno, jedan od pozornika obratio se Baboviću riječima: “A, što to radiš danas na Veliki petak”?

Tada je, kako su se prisjetili policajci, mladić na trenutak stao, spustio pištolj i rekao: “Veliki petak, nisam trebao baš danas”.

Nakon kratkog predaha mladić se ipak nije smirio već je policiji trebalo pojačanje i još najmanje 10-ak minuta da natjera Babovića da se preda.

Brat smirivao, pa se onda ljutio na policiju

Brat osumnjičenog sa policijom je juče pokušavao da smiri Filipa i da ga natjera da baci oružje i da odustane od pucanja.

Babovićev brat, kako su tvrdili očevici, pokušavao je da priđe mladiću koji je ponavljao da će se ubiti, a potom ga molio da se smiri.

“Dok je Babović na čelu držao cijev pištolja stalno je ponavljao da ga svi ostave na miru. Nije želio ni da mu brat priđe”, ispričao je policajac.

Nakon Filipove predaje, njegov brat je osuo uvrede na račun policajaca govoreći: „Ovo je sve zbog vas, vi ste krivi”.

Nešto kasnije i on je priveden u policiju, ali tužilac nije pokrenuo nikakav postupak protiv njega.

Pregovarač SAJ-a bio pozvan da dođe

Koliko je bila ozbiljna jučerašnja drama u centru Podgorice najbolje govori podatak da je dežurni vođa smjene u Operativno komunikacionom centru policije Zorica Đukanović potražila pomoć i pregovarača SAJ-a.

Vođa tog tima policije Rajko Spalević bio je na putu ka centru grada, ali je prije samog dolaska okončana drama jer se Filip Babović predao.

Koordinacija svih policijskih jedinica juče je odlično funkcionisala jer je za svega nekoliko minuta policija blokirala kvart, a i brojne policijske ekipe su se brzo našle u centru grada.

I prije Babovićeve predaje policajci su upozoravali građane da ne izlaze na balkone niti na ulicu, a dio okolnih zgrada je i evakuisan zbog straha da se požar iz vulkanizerske radnje ne proširi.

Gašenje požara u dvorišnom dijelu ulice kasnilo je zbog toga što je Babović odbijao da se preda, ali i zbog toga što su u prvom navratu na sporednu slijepu ulicu poslata vatrogasna kola.

Tek nakon što je Babović odveden u policiju, nekoliko vatrogasnih kola ušlo je u dvorište zgrade i ugasilo požar na montažnom autoservisu, u kojem je vatra progutala gotovo sve.

Širenju požara sa zapaljenog automobila pogodovale su i gume, koje su bile složene tik ispred vulkanizerskog dijela servisa, tako da su se detonacije zbog eksplozija pneumatika čule i pola sata nakon okončanja drame.

Galerija

Bonus video: