MUZEJ U AMSTERDAMU

Wincent At Work: Kako je slikao genije

Izložba obuhvata 145 slika i crteža, a među najvećim atrakcijama su dvije verzije čuvenih Van Gogovih “Suncokreta”
0 komentar(a)
Van Gog, Van Gogov muzej, Foto: Beta/AP
Van Gog, Van Gogov muzej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 19:19h

Van Gogov muzej u Amsterdamu, poslije sedam mjeseci rekonstrukcije, otvorio je ponovo svoja vrata posjetiocima izložbom “Vincent At Work”.

Muzej je zbog radova, u vrijednosti od dvadeset miliona eura, bio zatvoren od septembra prošle godine

Izložba obuhvata i paletu sa bojama koje je koristio Vinsent van Gog, a pozajmljena je iz pariskog Muzeja Orsej. Sačuvao ju je ljekar koji je brinuo o Van Gogu posljednjih mjeseci prije njegovog samoubistva 1890. godine.

Odlučio je da sačuva pribor za rad svog pacijenta, iako Van Gog za života nije bio mnogo hvaljen, a i prodao je svega nekoliko slika.

Izložba obuhvata 145 slika i crteža, a među najvećim atrakcijama su dvije verzije čuvenih Van Gogovih “Suncokreta”, koje su postavljene sa lijeve i desne strane portreta poznatog kao “La Berceuse”.

Van Gog je zavještao da te slike budu postavljene upravo na taj način, mada obično vise u tri različita muzeja. Izložba pokazuje i kako je Van Gog, umjesto samoukog genija - kako se često misli - bio zapravo izuzetno vrijedan umjetnik koji je bespoštedno radio kako bi se usavršio u deceniji prije smrti u 37. godini.

Muzej je zbog radova, u vrijednosti od dvadeset miliona eura, bio zatvoren od septembra prošle godine. Sedamdeset slika je tada prenijeto u muzej Ermitaž Amsterdam u kojem je organizovana izložba koju je vidjelo 665.000 posjetilaca.

Nakon otvaranja gradskog muzeja (Stedelijk) u septembru 2012. i Kraljevskog muzeja (Rijksmuseum) početkom prošlog mjeseca, Van Gogov muzej je treći muzej na istorijskom Trgu muzeja u Amsterdamu koji je otvoren nakon restauracije.