Marina Abramović korediteljka baleta "Bolero"

"Ne mogu da pomognem u koreografiji, ali mogu u smislu toga kako da kanal energije dostigne novi vid stanja", rekla je slavna umjetnica
2 komentar(a)
Marina Abramović, Bolero, Moris Ravel, Foto: Nytimes.com
Marina Abramović, Bolero, Moris Ravel, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 03.05.2013. 14:56h

Svjetska zvijezda performansa Marina Abramović postala je i korediteljka baletske predstave.

Prema njenim riječima, mnogobrojna pravila koja podrazumijevaju rad u nekoj operskoj kući predstavljala su joj dodatni izazov.

U petak 2. maja je u palati Garnie u Parizu premijerno je prikazan “Bolero” Borisa Ravela za koji je Marina Abramović osmislila koncepciju sa belgijskim koreografima Sidijem Larbi Cherkaouiem i Damienom Jaletom.

Marina Abramović potpisuje i scenografiju te plesne predstave u produkciji Pariske opere, a na jednoj od posljednjih proba izjavila je da je fascinirana plesačima. Umjetnica koja je uspjela da zainteresuje najširu publiku za umjetnost performansa, pristupila je, kako navodi “Njujork tajms”, i novom projektu sa karakterističnim entuzijazmom.

“U mom radu sve je potpuno pod kontrolom, ali interesantna stvar kada sarađujete sa nekim jeste to što morate da odustanete od dijela sebe - onoga što predstavlja 'ja'”, rekla je Marina Abramović, dodajući da je ujedno vrlo oslobađajuće biti u novom polju umjetnosti i ne praviti samostalno odluke.

Povezujući plesnu umjetnost i svoj dosadašnji rad, Marina Abramović rekla je da ne može da doprinese mnogo samoj koreografiji, ali može da pomogne na nivou energije.

“Kada ste veoma umorni ili osjećate bol, morate da pronađene drugu energiju, da pređete na drugi nivo… Ne mogu da pomognem u koreografiji, ali mogu u smislu toga kako da kanal energije dostigne novi vid stanja.

Belgijski koreografi, koji su sarađivali na više projekata, rekli su “Njujork tajmsu” da je Marina Abramović snažno uticala na njihov rad

Kao što je Marija Kalas rekla kada izvodite, pola vašeg mozga je ekstremno svjesno, a druga polovina je ekstremno slobodna”, rekla je Marina Abramović.

Prema njenim riječima, mnogobrojna pravila koja podrazumijevaju rad u nekoj operskoj kući predstavljala su joj dodatni izazov.

Belgijski koreografi, koji su sarađivali na više projekata, rekli su “Njujork tajmsu” da je Marina Abramović snažno uticala na njihov rad, počev od prvog zajedničkog projekta 2000.

Poslije Romaeuropa festivala koristili su svaku moguću priliku za susret sa Marinom Abramović, a kada im je direktorka Baleta Pariske opere Brigitte Lefèvre ponudila saradnju, odmah im je ona pala na pamet. Marina Abramović dugo je osmišljavala scenografiju za novu verziju “Bolera”, razmišljajući, kako je rekla, “kako doći bezmalo do ničega”, jer je već muzika “previše”.

Plesači su kao atomi

"Opera ima previše pravila… I u okviru tih svih restrikcija neki ljudi mogu da naprave remek-djela. Interesantno je vidjeti šta je moguće učiniti sa tim pravilima. Potpuna sloboda bi bila previše laka”, dodala je ona.

Povodom saradnje sa belgijskim koreografima na “Boleru”, ona je rekla da je bilo veoma važno definisati o čemu je to djelo. “Složili smo se da je o emocijama - ljubavi, mržnji, ljubomori, ali na jedan apstraktan način. Plesači su kao atomi, ujedinjujući se stvaraju nove grupe i potom se opet razdvajaju. Nema centra”, kazala je Abramović .

Bonus video: