"Artikulacija" jedini promoter Crne Gore u Kanu

Izvršni producent Ivan Đurović iz DOO Artikulacija kazao je da je zadovoljan što je projekat prošao na konkursu Ministarstva kulture
114 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 20:13h

Ministarstvo kulture Crne Gore je ranijih godina bilo inicijator i organizator međunarodne promocije i prezentacije crnogorskog filma na Kanskom festivalu, a od ove godine stvar su prepustili struci uz “svesrdnu pomoć i finansijsku podršku”.

“Ministarstvo će pokriti troškove crnogorskog štanda, troškove zakupa kao i obavezno ukrašavanje, a ostale troškove snosimo sami"

Tim povodom Ministarstvo kulture objavilo je javni konkurs kojim su pozvali crnogorske producente da pripreme program međunarodne prezentacije crnogorske kinematografije.

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva kulture, na konkurs se odazvala jedino producentska kuća DOO Artikulacija iz Podgorice sa svojim projektom, a Stručna komisija je prijavu vrednovala shodno propisanim kriterijumima i konkursnim propozicijama i predložila projekat sa sufinansiranje u iznosu od 21.000 eura.

Izvršni producent Ivan Đurović iz DOO Artikulacija kazao je da je zadovoljan što je projekat prošao na konkursu Ministarstva kulture, ali da predstavljanje crnogorske kinematografije na Kanskom festivalu iziskuje mnogo veća ulaganja.

Predstavljanje Crne Gore veliki uspjeh

“Ministarstvo će pokriti troškove crnogorskog štanda, troškove zakupa kao i obavezno ukrašavanje, a ostale troškove snosimo sami.

Crna Gora će biti zastupljena na zajedničkom štandu zemalja Jugoistočne Evrope, dok će se prezentacija sastojati od promocije domaćih dugometražnih i kratkih filmova premijerno prikazanih tokom 2012. godine, prezentacije filmskih projekata koji su u fazi postprodukcije ili razvoja, ali i predstavljanja Montenegro film festivala, Montenegro film foruma, projekta prezentacije najzanimljivijih lokacija za inostrana snimanja u Crnoj Gori (Filming Montenegro)”, kazao je Đurović naglašavajući da će zaintersovanim inostranim producentima, u okviru programa Producers on the move i Producers network, biće predstavljeni, pojedinačno, crnogorski filmski projekti u razvoju.

“Predstavljanje Crne Gore u Kanu je veliki uspjeh. Ukoliko nas nema na ovako značajnom festivalu to je kao da naša kinematografija i ne postoji.

“Uspjeh predstavljanja crnogorske kinematografije u toku prošlogodišnjeg izdanja Kanskog festivala pokazao je zavidne rezultate"

U toku prošlogodišnjeg predstavljanja, kada smo uspostavili značajne komunikacije i ostvarili brojne profesionalne kontakte, Crna Gora je postala članica Evropske opservatorije i European Film Promotiona.

Želja DOO Artikluacije bila je da preko Montenegro film foruma dovedemo značajne ličnosti iz svijeta filma, da svjetsku filmsku priču približimo Crnoj Gori. Ali, nažalost, sluha za takav projekat još uvijek nema”, kazao je Đurović.

On naglašava da nezavidna situacija u kojoj je crnogorska produkcija nedozvoljava preuzimanje troškova producentske kuće koja predstavlja zemlju na događaju kao što je Kanski festival, ali da je DOO Artikulacija ipak pristala na takve uslove jer polaže puno nade u prave vrijednosti koje treba da izađu iz lokalnih okvira.

“Uspjeh predstavljanja crnogorske kinematografije u toku prošlogodišnjeg izdanja Kanskog festivala pokazao je zavidne rezultate. To potvrđuje dobra promocija brojnih ostavrenja, između ostalih, filmovi Nemanje Bečanovića i Branislava Milatovića, koji su od prošle godine prikazani na značajnim festivaliama u zemlji i inostranstvu”, ističe Đurović naglašavajući da će se na festivalu u Kanu, kako je to praksa, razmjenjivati iskustva o organizacionim i funkcionalnim modelima ostvarivanja filmske djelatnosti, a da je u toku priprema dvojezičnog kataloga u kojem će biti zastupljeni crnogorski filmski projekti iz prethodne dvije godine, sa podacima o producentskim kućama u Crnoj Gori, filmskim festivalima, NVO iz oblasti filma.

"Ruže" u "Short corneru"

Kratkometražni film “Ruže” reditelja iz Bijelog Polja Gorana Bjelanovića je, kako su “Vijesti” ranije objavile, u zvaničnom programu Kanskog festivala u kategoriji “Short corner“.

“Što se tiče gospodina Bjelanovića, prema našim saznanjima on je svoj film prijavio za segment Kanskog festivala koji se bavi kratkim filmom i koji nudi različite načine promovisanja tog žanra.

Bjelanovićev film 'Ruže' nije među kratkim filmovima nominovanim za nagradu u Kanu, ali je primljen u tzv. 'Ugao kratkog filma 2013' koji mu obezbjeđuje mjesto u Filmskom katalogu”, navodi se u odgovoru Ministarstva kulture u kojem dalje stoji da je svim “zaintersovanim polaznicima Kanskog festivala dostupna digitalna filmska biblioteka, šansa da, pod određenim uslovima, apliciraju za sredstva za produkciju svog novog filma, i neke druge pogodnosti”.

Galerija

Bonus video: