Boreta 13 puta napuštao zatvor, uzeli mu i ajfon

Boreta se od decembra 2005. godine nalazi u ZIKS-u. On je osuđen na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela Splendid Žarka Radulovića
574 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 06:45h

Budvanin Saša Boreta 13 puta, mimo suđenja, napuštao je Istražni zatvor u Spužu, saopšteno je “Vijestima” iz podgoričkog Višeg suda.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da Boretu, osuđenog zbog organizovanja ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, u pritvoru posjećuju osobe koje na to nemaju pravo i da je on više puta privatno napuštao spuški zatvor, zbog čega su “Vijesti” uputile pitanja Sudu.

Sestra ubijenog inspektora, Slava Šćekić još u januaru govorila je o Boretinom izletima iz zatvora, ali su te navode nadležni tada demantovali.

Slava Šćekić je ranije kazala da Boreta, ali i ostali optuženi za ubistvo njenog brata Slavoljuba, imaju poseban tretman u ZIKS-u, odnosno uslove kao u hotelu

Iz tog suda pojašnjeno je da je Boreta 05. aprila 2008. i 26. aprila 2009. po odobrenju predsjednika vijeća odvođen na gradsko groblje u Budvi, zbog smrtnih slučajeva u porodici, a da je nakon toga vraćen u Istražni zatvor.

Viši sud, pojasnila je Šofranac - Nedović, nije izdavao odobrenja za posjetu Boreti, izuzev onima za koje je to predviđeno pravilnikom.

“Pritvoreno lice Boreta Sašu nijesu posjećivale osobe koje nijesu njegovi bliski srodnici, branilac, ljekar ili predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava”, piše u odgovoru Višeg suda.

Slava Šćekić je u januaru izjavila je medijima da Boreta često dobija dozvolu da izlazi iz ZIKS-a, posjećuje porodicu i nadgleda izgradnju novog poslovnog prostora u Budvi... Ona je tada rekla i da Boreta, ali i ostali optuženi za ubistvo njenog brata, imaju poseban tretman u ZIKS-u, odnosno uslove kao u hotelu.

Opština Budva izdala je krajem novembra prošle godine građevinsku dozvolu Boreti, za dogradnju i nadogradnju dijela poslovnog centra "Potkošljun“ koji je u njegovom vlasništvu, na ulazu u grad kod velikog kružnog toka.

Kako piše u građevinskoj dozvoli, za koju je sredinom septembra prošle godine Boreta podnio zahtjev resornom opštinskom sekretarijatu, dozvoljava se dogradnja i nadogradnja prizemlja, dva sprata i potkrovlja ukupne bruto građevinske povšine 539 kvadrata.

U presudi piše da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara da eksplozijama natjera Radulovića da kupi kuću Boreta, koja se nalazi uz hotel, za dva i po miliona eura, a za koju ovaj nije bio zainteresovan

Nakon što se javio na izdržavanje kazne, policija ga je ispitivala zbog više krivičnih djela, a tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ubistva Šćekića i napada na hotel “Splendid”.

Presudom specijalnog vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavala sudija Biljana Uskoković, okrivljeni Milan Čila Šćekić, optužen da je iz heklera 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Šćekića i Ljubo Vujadinović, koji je, nakon rafala ubicu čekao u automobilu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Apelacioni sud nedavno je potvrdio presudu za ubistvo Šćekića

U presudi piše da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara da eksplozijama natjera Radulovića da kupi kuću Boreta, koja se nalazi uz hotel, za dva i po miliona eura, a za koju ovaj nije bio zainteresovan.

Nakon toga, Kožar je, sa najmanje tri napadača, podmetao eksplozivne naprave, a inspektor mu je ušao u trag. Kožar je potom uhapšen, a Bigović je, piše u presudi, strahovao da ovaj ne oda ostale napadače.

Dodaje se da su Bigović i Boreta od tada preduzeli sve da likvidiraju inspektora. Kožar je osuđen na zatvorsku kaznu od 6 godina i 10 mjeseci.

Apelacioni sud nedavno je potvrdio presudu za ubistvo Šćekića.

Bio na skajpu i fejsbuku

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koji su prije dvije noći pretresali ćeliju u kojoj boravi Saša Boreta, pronašli su i oduzeli mobilni telefon, potvrđeno je “Vijestima” iz uprave ZIKS-a.

“Na osnovu našeg operativnog rada, kod Borete je odrađen je pretres i pronađen je mobilni telefon iPhone 4”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Drugi izvor iz ZIKS-a kazao je da su Boreti na telefonu, koji je pronađen kod njega, bili otvoreni nalog za skajp i fejsbuk profil.

“Par dana prije nego što smo pronašli telefon kod njega, rađen je detaljan pretres ćelije u kojoj boravi, ali tada nismo ništa pronašli”, kazao je isti izvor.

Službenici ZIKS-a od Borete su i u avgustu 2012. oduzeli mobilni telfeon. Iz spuškog zatvora ranije je saopšteno da tamošnja uprava preduzima brojne aktivnosti i mjere na suzbijanju sprečavanja unošenja nedozvoljenih predmeta u ZKS, uključujući i mobilne telefone.

“Lica koja dolaze u ZKS, uključujući i zaposlene, dužna su da prođu kroz detektorska vrata i da omoguće ličnu kontrolu i kontrolu svog ručnog prtljaga. Metal detektor vrata su važan segment bezbjednosti i instalirana su na glavnoj prijavnici, kao i u objektima gdje postoji potreba za takvom vrstom zaštite. Pored ovog vida sprečavanja unošenja nedozvoljenih predmeta, u Zavodu se primjenjuju i sljedeći: video nadzor, skener, lični pretres, pretres vozila, metal detektori, pretresi soba, patrolni psi,psi tragači", pojašnjeno je iz ZIKS-a.

Galerija

Bonus video: