"Sirene" suvereno vladaju

"Osvajači smo duple krune i čestitam svima od srca, prije svega igračicama i stručnom štabu, a onda i kolegama u Upravnom odboru", istakao je predsjednik UO ŽOK Luka Bar Nenad Vujanović
90 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 15:27h

Ako imamo čega u izobilju u ovoj našoj lijepoj zemlji, a možda nam mnogo toga nedostaje - onda imamo prave sportiste. Većina njih, iako su članovi profesionalnih klubova, svoj igrački angažman isključivo baziraju na volonterskoj osnovi. Svaka čast onim klubovima koji gaje drugačiju sportsko-poslovnu politiku, ali to nije tema ove priče. A i malo ih je - da budemo surovo iskreni...

Tema je kako objasniti fenomen najuspješnijeg crnogorskog ženskog odbojkaškog kolektiva od obnove nezavisnosti. Vitrine Luke Bar odnedavno krasi 8. trofej. Ovaj klub je, vjerovali ili ne, za svega sedam godina po četiri puta bio prvak i osvajač domaćeg Kupa. Rezultat za divljenje i respekt. Rezultat kojim se rijetko ko može podičiti.

Tim prije, što ruku na srce, ambicije ove godine nisu bile takve, i što je titulu prvaka trebalo osvojiti, a ne odbraniti. Možda je uspjeh ležao u tome što nije bilo pritiska od strane uprave, jer često takva negativna vrsta „vjetra u leđa“ zna da bude kontraproduktivna....

"Pa, u pravu ste. Nismo od djevojčica tražili ništa više nego da časno brane boje kluba za koji nastupaju. I takav je pristup iz meča u meč. A naravno da smo željeli i htjeli uspjeh. Svako ko se bavi profesionalnim sportom želi da bude najbolji. A mi to ove godine jesmo. Osvajači smo duple krune i čestitam svima od srca, prije svega igračicama i stručnom štabu, a onda i kolegama u Upravnom odboru", istakao je predsjednik UO ŽOK Luka Bar Nenad Vujanović.

A nije bilo lako. Podsjećanja radi, klub je prošle godine napustilo nekoliko dobrih igračica. Teret je pao na leđa mlađih, nejakih, neiskusnih igračica, trebalo je složiti kockice, vrijedno raditi, sklopiti idealnu formulu.

"Uspjeh smo pronašli samo i isključivo u nama samima. Nismo puno razmišljali o rivalima. To smo prepustili njima, i očigledno da je to bio dobar recept. A zašto?! Pa vrlo jednostavno, mi ove sezone nismo bili u situaciji da nešto branimo već napadamo i osvajamo. I tu je psihološki pristup potpuno drugačiji. Zato su mi ove dvije titule i posebno drage", kratko je rezimirao svoje viđenje duple krune za “Vijesti” mirni i autoritativni strateg Vladimir Milačić.

E sad, drugo je pitanje kada je nastala prava „bolnica“ u ekipi Luke Bar pred plej off (povreda reprezentativnog libera Natalije Milivojević, dugo odsustvo kapitenke Hadžisalihović, povreda reprezentativke Milović), da li je trener osvajača duple krune i tada bio uvjeren u uspjeh.

"Ja sam čovjek koji, bez obzira na sve, nikada neće tražiti alibi. I nisam ga tražio ni u jednoj svojoj izjavi. Moram da pohvalim Tamaru Kovačević koja je pokazala da je i dalje top igračica, iako je godinu bila van odbojke. Šta reći za djevojčicu od 14 godina Melisu Cenović, koja je ni kriva ni dužna zbog povrede prvog libera pravo iz omladinskog pogona upala u mečeve finala plej-ofa. Treba li da trošim riječi za genijalnu tehničarku Evgeniju Milivojević, koja, iako mlada, igra kao da joj je punih 30 godina. Nikoleta, Joksimovićka, Vujanovićka, i sve ostale, da ne zaboravim koga, su predane, vrijedne, radne, dišu kao jedna i to je naša prednost nad rivalima, A moram da se specijalno zahvalim i kondicionom treneru Dejanu Laboviću koji je u proteklih šest mjeseci radio sa nama na podizanju fizičke spreme", dodao je Milačić.

Ali realno, niko nije očekivao ovakvu nadmoć u finalnoj seriji. Očekivala su se makar četiri meča, da ne kažemo i svih pet....

"Pa takve su i bile najave, a i svi smo mislili tako, znajući koliko su naši dueli ove sezone bili izjednačeni. Pa priznajte, i vi novinari... Ali odbojka je to. Dovoljno je da vas krene od starta, da uđete u ritam rivala, poremetite im koncepciju i suvereno vladate terenom. Ne kažem da je tako bilo. Budućnost je sjajna ekipa, ali smo mi bili pravi kada je trebalo", zaključio je šampionsku priču osvajač duple krune Vladimir Milačić.

Perović: Titula svih nas

Ako je za mnoge bila iznenađenje, nakon ove serije Nikoleta Perović to više neće biti - sjajna korektorka koja komotno odbojku može (u maniru igračica iz Italije) zamijeniti manekenskom pistom, pokazala je da je budućnost crnogorske odbojke. Visoka, skočna, precizna, dobra u bloku i polju, pokazala je sve kvalitete.

"Ovo je titula svih nas i posvećujemo je onima koje zbog povreda nisu mogle da nastupe. Bile smo prave u svakom trenutku, i što je najvažnije nismo sumnjale da možemo da osvojimo duplu krunu. Jake smo mentalno, mnogo smo trenirale , treneri su fantastični, imamo odličan mlađi pogon koji upješno vode Đorđe Okuka, Goran Karanikić, Ilona Marljukić, Blažo Dobrković i naravno popularni „ pomoćni“ Čedo Grabovica. Kada imate takav tim i kada igrate kao jedan - onda nema greške", kroz osmijeh je istakla Perovićeva.

Galerija

Bonus video: