Pušenje više škodi ženama nego muškarcima

Naučnici su proučili medicinske kartone 600.000 pacijenata i otkrili da je rizik od raka crijeva povezan sa pušenjem dvostruko veći kod žena nego kod muškaraca
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 16:09h

Pušenje bi moglo da predstavlja veću prijetnju za zdravlje žena nego muškaraca, a studija je pokazala da žene koje puše imaju veći rizik da obole od karcinoma od muškaraca, utvrdili su norveški naučnici.

Kako prenosi BBC, naučnici su proučili medicinske kartone 600.000 pacijenata i otkrili da je rizik od raka crijeva povezan sa pušenjem dvostruko veći kod žena nego kod muškaraca.

Žene koje puše imale su 19 odsto povećani rizik od razvoja te bolesti dok je kod muškaraca pušača taj rizik iznosio 9 odsto.

Žene koje su počele da puše sa 16 godina ili mlađe i one koje su pušile decenijama imale su značajno povećan rizik da obole.

Naučnici sa Univerziteta u Tromsu, koji su sproveli istraživanje, saopštili su da je to prva studija koja je pokazala da žene, iako puše manje od muškaraca, ipak više obolijevaju od raka crijeva.

Međutim, studija nije uključila druge uzroke koji bi mogli uticati na rizik od te vrste raka, kao što su alkohol i prehrana.

Studija, kako navodi BBC, ukazuje na to da bi žene mogle da budu biološki osjetljivije na toksične učinke duvanskog dima.

Bonus video: