"Džez u podne" održan na Cetinju

“Zbog svoje istorije i razvoja tokom godina, džez više od drugih vidova umjetničkog izraza, sjedinjuje sintezu različitih kultura u harmoničan ansambl"
84 pregleda 0 komentar(a)
Minstarstvo kulture, džez, Foto: Danijela Lasica
Minstarstvo kulture, džez, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 01.05.2013. 11:54h

Crna Gora se i ove godine pridružila obilježavanju planetarne manifestacije “Džez u podne“, doduše na mnogo skromniji način nego što je to bilo prošle godine.

Iz Ministarstva kulture pdosjećaju da je ove godine poziv za učešće u proslavi Međunarodnog dana džeza upućen svim muzičkim institucijama i školama

Centralna proslava održana je na Cetinju i to koncertom renomiranih crnogorskih džez muzičara. Tačno u podne, džez su u Ministarstvu kulture svirali Šule Jovović, Ivan Marović, Stefan Pavićević, Zoran Ćetković i Blažo Tatar.

Generalna sekretarka nacionalne komisije za UNESCO Marija Ražnatović, kazala je da su se ove godine zbog ograničenih sredstava odlučili za skormniji način obilježavanja.

Govoreći o samoj manifestaciji, Ražnatović je podsjetila da je UN 2010. godinu proglasio međunarodnom godinom približavanja kultura, te da je u okviru toga upravo muzika kao moćno sredstvo komunikacije prepoznata kao jedan od načina zbližavanja kultura.

Dan džeza obilježen je i u Ulcinju koncertom kvinteta iz Tirane

“Zbog svoje istorije i razvoja tokom godina, džez više od drugih vidova umjetničkog izraza, sjedinjuje sintezu različitih kultura u harmoničan ansambl. Zbog toga je Međunarodni dan džeza ustanovljen kako bi se promovisale vrijednosti tog muzičkog pravca kao univerzalnog sredstva u jačanju saradnje među ljudima, izgradnji dijaloga i povezivanju različitih kultura, zajednica, škola i drugih grupa u harmoničnu cjelinu“, kazala je Ražnatović.

Iz Ministarstva kulture pdosjećaju da je ove godine poziv za učešće u proslavi Međunarodnog dana džeza upućen svim muzičkim institucijama i školama, kao i radio emiterima.

Nakon koncerta, crnogorski džez muzičari i pedagozi održali su radionicu na kojoj je oko trideset mladih crnogorskih džezera iz škola i muzičkih institucija imalo priliku da se upozna sa osnovama džeza.

Dan džeza obilježen je i u Ulcinju koncertom kvinteta iz Tirane, koji je nastupio u sastavu: Vojsava Manaj, klavir, Lorenc Radovani, violina, Arian Pačo, viola i Gezim Belegu, violončelo. Na zadovoljstvo prisutnih, na repertoaru su se našla djela “Star Dust”, “ Misty”, “Take Five”, “Libertango”...

Bonus video: