U Crnoj Gori sve više filmofila, a manje bioskopa

U Crnoj Gori ima ukupno 3.625 sjedišta, 24 projektora od kojih je 18 proizvedeno u periodu od 1963. do 1982. godine
453 pregleda 0 komentar(a)
kino kultura, Foto: Luka Zeković
kino kultura, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2013. 12:41h

U Crnoj Gori je tokom 2012. godine prikazano 430 filmova u osam bioskopa, koje je posjetilo 240.673 gledalaca, saopštio je juče Monstat.

Vrijedan filmski fond od nekih hiljadu traka, koje je u svom vlasništvu imalo preduzeće „Zeta film” čuva se u Crnogorskoj kinoteci

Od 21 crnogorske opštine, u samo sedam postoji bioskop ili kino sala. Građani Bara, Bijelog Polja, Kotora, Herceg Novog, Tivta, Nikšića i Podgorice mogu da uživaju u kinematografskim ostvarenjima, dok ostali mogu da se opuste u toplini doma uz jeftina DVD piratska izdanja.

"Ukupno je prikazano 430 filmova, od toga kratkometražnih 13, dugometražnih 417, što je za 23,6 odsto više u odnosu na 2011. godinu. Broj posjetilaca bioskopskih predstava se povećao za 52,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 240.673", podaci su Monstata.

Bioskopi su zaradili 782.941 euro, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja povećanje od 61,6 odsto. U Crnoj Gori ima ukupno 3.625 sjedišta, 24 projektora od kojih je 18 proizvedeno u periodu od 1963. do 1982. godine, a u bioskopima su zaposlena 52 radnika, saopštio je Monstat.

Kulturna prijestonica Cetinje nema bioskop iako je još 1908. godine radio jedan u maloj sali kafane "Lovćen". Cetinjanima je preostalo samo da povremeno uživaju u projekcijama koje organizuje Zetski dom. Kino Sloboda je zatvoren krajem 80-ih, da bi se nakon pauze od 8 godina, 1996. otvorio novi u zgradi sportskog centra, koji je nosio naziv “Europa”.

Pošto Cetinje ima status kulturnog centra države, aktuelna vlast smatra da bi otvaranje bioskopa predstavljalo izuzetan doprinos gradskom životu. Ranije je “Vijestima” potvrđeno da su “započeti razgovori povodom otvaranja bioskopa”, te da je riječ o mogućem zajedničkom projektu sa Budvom.

U Tivtu je u jednom bioskopu sa 388 mjesta pet filmova vidjelo 796 gledalaca za godinu dana

A Budva, prijestonica turizma takođe nema bioskop. Punih devet godina, od kada je prodata zgrada nekadašnjeg „Zeta filma“ u centru Budve. Grad je izgubio instituciju za koju se vezuju počeci filmske industrije u Crnoj Gori i pretvorio je u diskoteku.

Vrijedan filmski fond od nekih hiljadu traka, koje je u svom vlasništvu imalo preduzeće „Zeta film” čuva se u Crnogorskoj kinoteci (koja takođe nema prostor u kom bi projektovala baštinu o kojoj se brine).

Prema Monstatovoj statistici je uračunat i Tivat sa salom od 388 mjesta. Tokom 2012. godine 796 gledalaca vidjelo je pet kratkometražnih filmova. “Bioskop” se nalazi u Centru za kulturu, a prikazani su kratki filmovi Marije Škanate i Vladimira Perovića u produkciji te kuće.

Kotorani imaju “Boku” sa 161 mjestom, u kom je 7.910 ljudi vidjelo 102 filma. Kotorski bioskop radi u sklopu JU Kulturni centar i postoji od 1952. godine, a 2004. godine je vraćen na Pjacu od kina u Starom gradu.

U Baru tradicionalno - bioskop loše radi. U 2012, prikazano 16 filmova koje je za godinu vidjelo ukupno 338 gledalaca koji na raspolaganju imaju 550 sjedišta.

U Tivtu je u jednom bioskopu sa 388 mjesta pet filmova vidjelo 796 gledalaca za godinu dana.

Na papiru postoji čak pet kina - tri zatvorena (u zgradi Centra za kulturu, u nekadašnjem Domu vojske na Seljanovu i u Domu kulture „Uroš Rautović“ u Radovićima, te dva otvorena na gradskoj ljetnjoj pozornici i ljetnjoj pozornici u Donjoj Lastvi).

U danilovgradskom Centru za kulturu radi bioskop "Zeta" koji je osnovan 1947. godine i do prije desetak godina je bio glavna "razonoda"

Od obnove velike ljetnje pozornice u Tivtu prije šest-sedam godina, ne radi ni taj otvoreni bioskop jer je u njemu potpuno zastarjela oprema koja datira još iz 1963.

Nobvljani na raspolaganju imaju 400 mjesta koje je iskoristilo 1409 posjetilaca da bi vidjelo 55 filmova. Nekada su u gradu radila četiri ljetnja bioskopa. Pored onog u Herceg Novom, projekcije su organizovane još u Igalu, Meljinama i u Bijeloj.

U avgustu 2005. godine reditelj Emir Kusturica u staroj gradi Željezničke stanice na Škveru otvorio je Centar za koji je najavio da će se baviti “kulturom, prvenstveno filmom i mladima”. U objektu na Škveru kratko vrijeme, pored ostalih sadržaja, radio je i multipleks bioskop sa tri dvorane sa oko 200 mjesta.

Nakon dvije godine bioskop je prestao da radi. Kusturica je “Vijestima”tada kazao da je bilo malo posjetilaca i da on kada je počinjao projekat “nije znao da Novljani ne idu u bioskop”.

U Nikšićkoj opštini živi 70-tak hiljada stanovnika - a za sada mogu da gledaju filmove samo na Sceni 213 koja od oktobra prošle godine funkcioniše i kao povremeni bioskop. Za tri mjeseca su u sali sa 197 mjesta prikazana 23 filma koje je vidio 2391 ljubitelj kratkog i dugog metra.

Nikšić je 60-ih godina imao nešto preko 20.000 stanovnika i pet bioskopa – „Napredak“, „18. septembar“, „Kultura“, dječji i putujući. Nikšićki bioskop zvanično je prestao sa radom 2003. godine. Opštinari su najavili povratak tog kina u punom sjaju do kraja godine - završeni su spoljni radovi a u toku je uređenje enterijera, postavljanje i nabavka opreme.

Programi bioskopa su fiksirani i mjesecima unaprijed što ne ostavlja prostora za “isunjavanje želja” onima koji vole bioskopski mrak

U danilovgradskom Centru za kulturu radi bioskop "Zeta" koji je osnovan 1947. godine i do prije desetak godina je bio glavna "razonoda"... a onda je publika plako prestala da dolazi i već nekoliko godina postojanje bioskopa je obesmišljeno. Pored tog nedostatka publike, problem su i zastarjele mašine.

U Bijelom Polju u Centru za kulturu postoji sala sa 312 mjesta. U njoj je prikazan 61 film za 6.050 posjetilaca. Bioskop u Bijelom Polju postoji od 1947. godine kada je radio u zgradi nekadašnje mljekare, a od 1952. je pod okriljem Centra.

Podgorica ima dva bioskopa - Cineplexx u Delti i Veliku salu KIC-a Budo Tomović u kojoj se povremeno projektuju filmovi u okviru manifestacija. Na 1.617 sjedišta je tokom godine sjedjelo 221.779 filmofila koji su vidjeli 168 filmova.

Treba spomenuti i Kino Kultura koji više ne postoji, osim kao mit dobrog izbora filmova, mogućnosti da pogledate nešto iz nezavisne produkcije, selekciju sa svjetskih festivala, čega u glavnom gradu njegovim rušenjem nema.

Programi bioskopa su fiksirani i mjesecima unaprijed što ne ostavlja prostora za “isunjavanje želja” onima koji vole bioskopski mrak.

Građani iz ostalih13 crnogorskih opština koje su gotovo sve nekada imale kino sale - za sada filmove mogu da gledaju na kompjuteru, ili da se prepuste izboru filmskih urednika TV kanala.

Bonus video: