Mudis srušio kreditni rejting Slovenije

Odluka američke agencije prisilila je slovenačke vlasti da na brzinu odustanu od emisije državnih obveznica kojom je trebalo da obezbijedi 2,2 milijarde eura
1 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2013. 08:00h

Američka bonitetna agencija Mudis snizila je u utorak kreditni rejting Slovenije za čak dva nivoa, na Ba1 s Baa2, svrstavši je među rizične ("špekulativne") dužnike odnosno "smeće", zbog stanja u bankama i pogoršanja javnih finansija.

Agencija smatra da postoji "vrlo velika vjerovatnost" da će bankama trebati nova državna injekcija kapitala jer se kvalitet kredita koje su odobrile kontinuirano pogoršava od 2012.

Mudis je zadržao negativne prognoze za dalji slovenački rejting, što znači da ostaje mogućnost dodatnog sniženja.

Agencija ocjenjuje da neizvjesnosti u pogledu finansiranja zemlje "jačaju izglede da će Sloveniji biti potrebna inostrana pomoć".

Odluka američke agencije prisilila je slovenačke vlasti da na brzinu odustanu od emisije državnih obveznica kojom je trebalo da obezbijedi 2,2 milijarde eura s rokom dospijeća od pet i deset godina. Ministarstvo finansija blokiralo je tu operaciju i prije službene objave ocjene, uz objašnjenje da se očekuje "moguća odluka u pogledu rejtinga" zemlje.

Slovenački poslovni dnevnik Finance pieš da je emisija ipak naišla na dobar prijem kod ulagača, koji su izrazili dvostruko veći interes od ponude.

Kada je u pitanju kreditni rejting Slovenije, Mudis je stroži od drugih bonitetnih agencija. Fič rejtings i Standard & Purs dale su joj ocjenu više, "A-", što je i dalje u kategoriji rezervisanoj za pouzdane dužnike.

Bonus video: