Autor knjige o Vini Puu bio član tajne jedinice britanske vojske

Iz tajne jedinice Miln je otpušten 1919, pet godina kasnije počeo je karijeru kao autor knjiga za djecu
87 pregleda 0 komentar(a)
A.A. Miln, Foto: Telegraph.co.uk
A.A. Miln, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 01.05.2013. 13:09h

Alan Aleksander Miln, autor svjetski poznate dječje knjige o žutom medvjediću Vini Puu, u Prvom svjetskom ratu bio je član tajne propagandne jedinice, piše Gardijan.

Do tog otkrića došao je Džeremi Arter kada je u stanu svoje tetke naišao na dokument MI7b, jedinice vojne propagande koja je sarađivala s piscima kako bi u svojim djelima onima kod kuće predstavili pozitivnu verziju rata.

Arter je pronašao više od 150 članaka koje je sačuvao njegov praujak, kapetan Džejms Prajs Lojd, koji je također radio za tu jedinicu. Osim članaka i fotografija, Arter je pronašao i pamflet nazvan “Zelena knjiga”, koji datira u 1919, a na njemu je bilo zapisano “za privatnu upotrebu”.

Njegovo pacifističko djelo “Peace with Honour: an Enquiry Into the War Convention” objavljeno je 1934

“Tražio sam ujaka Džima, ali našao sam Milna. Našao sam i Sesila Strita, autora romana o doktoru Prisliju, zatim Rodžera Pokoka, te irskog pjesnika Patrika Mekgila. Bilo je to kao da su sedmorica veličanstvenih ujahala u grad, ali ovih je bilo 20 i bila su to neka od najvećih literarnih imena naših dana, a svi su radili za MI7b”, rekao je Arter za Gardijan.

On je kazao da je u nizu Milnovih pisama, koji je kratko vrijeme takođe služio u Francuskoj, naveo da su “neki ratni propagandisti” morali da lažu o strahotama rata.

“Koliko mi znamo, ovo je jedini preživjeli materijal iz MI7b i on predstavlja značajan zapis o tome kako je britanska propagandna mašinerija djelovala u to doba”, rekao je Rob Filips, upravnik odjeljenja digitalizacije u Nacionalnoj knjižnici Velsa, koja gradi arhiv povezan s velškim iskustvima rata.

Iz tajne jedinice Miln je otpušten 1919, pet godina kasnije počeo je karijeru kao autor knjiga za djecu, a uz pripovijetke o medvjediću Viniju izdao je i dvije zbirke dječjih pjesama.

Njegovo pacifističko djelo “Peace with Honour: an Enquiry Into the War Convention” objavljeno je 1934, a izjavio je da ga je napisao zato što je htio da svako misli kako je rat otrov, a ne, kako mnogi misle, samo “jak i neprijatan lijek”.

Bonus video: