Žalbe na presudu za ubistvo Dudića: Odbrana traži blažu, tužilac strožu kaznu

U žalbi piše da je kazna od 17 godina zatvora neprihvatljivo niska, imajući u vidu da je maksimalna kazna za ovo krivično djelo 40 godina zatvora
146 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2013. 18:52h

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Petar Kapuci, kazao je juče da su u Višem sudu u Podgorici povrijedili Krivični zakonik, kada nijesu uvažili navod optužnice protiv Ivana Vračara - da je, ubistvom Dragana Dudića Frica, počinio krivično djelo - teško ubistvo na podmukao način.

On je to rekao u Apelacionom sudu, tokom raspave o žalbama Vrhovnog državnog tužilaštva i odbrane Vračara, na presudu za ubistvo Kotoranina Dudića. Kapuci je objasnio da je za tužilaštvo nejasna i neprihvatljiva ocjena suda da nije bilo lukavosti i prepredenosti, iako je optuženi Dudiću prišao sa leđa.

U žalbi piše da je kazna od 17 godina zatvora neprihvatljivo niska, imajući u vidu da je maksimalna kazna za ovo krivično djelo 40 godina zatvora.

Kapuci je zato predložio da se žalba uvaži, da se ukine prvostepena presuda i predmet vrati na ponovno suđenje.

Branilac optuženog Vračara, advokat Zoran Piperović, žalbom je tražio da se predmet vrati na ponovno suđenje, ocjenjujući da su pogrešno utvrđene činjenice.

“Pa, je zbog toga i visina kazne pogrešno odmjerena”.

Piperović je istakao da je njegov branjenik priznao da je počinio ubistvo, ali tvrdi da se ne radi o teškom ubistvu, već je ono “posljedica dugogodišnjeg straha i agonije zbog prethodnih napada i prijetnji koje mu je Dudić upućivao”. Sud je, smatra Piperović, pogrešno zaključio da je Vračar u periodu koji je prethodio ubistvu bio u stanju "realnog straha".

"Tim vještaka medicinske struke ocijenio je da se Vračar u dužem periodu nalazio u stanju kumulativnog stresa i bio je životno ugrožen, što je sud u presudi okarakterisao kao realan strah. Ako već jeste, onda je trebalo da objasni šta je to realan strah i kako se podvodi pod zakonske i medicinske spoznaje čovjekovih radnji", navodi Piperović.

Sutkinja izvjestilac Seka Piletić, pročitala je prvostepenu presudu u kojoj se navodi da je vijeće sudije Predraga Tabaša osudilo Vračara na 17 godina i tri mjeseca zatvora, jer je sa umišljajem ubio Dudića i ranio njegovog prijatelja Željka Bojanića na terasi kafe-bara “Moka” u kotorskom Starom gradu.

Prema navodima presude, on je neopaženo, s leđa, prišao Dudiću koji je sjedio na terasi kafića i iz pištolja CZ ispalio više hitaca prema njemu, od kojih su ga dva pogodila. Tada je i ranio Bojanića u nogu.

Dudić je od zadobijenih povreda preminuo istog dana u Kliničkom centru Podgorica.

Bonus video: