Budućnost nemoćna, Luka Bar novi šampion

Izabranice Vladimira Milačića slavile su večeras u Podgorici 3:1 (20:25, 25:22, 25:15, 25:18), i zasluženo stigle do duple krune, pošto su ove sezone osvojile i Kup
53 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 18:41h

Nakon godine pauze, titula se vraća u Bar - odbojkašice Luke Bar osvojile su četvrtu titulu u klupskoj istoriji (nakon prve tri u nezavisnoj Crnoj Gori, dvije je osvojio gradski rival Galeb), pošto su u finalu ovogodišnjeg plej-ofa "počistile" prošlogodišnjeg prvaka, Budućnost Zetatrans 3:0 u pobjedama, uz samo jedan izgubljen set.

Izabranice Vladimira Milačića više nego zasluženo su zasluženo stigle do duple krune, nakon osvojenog Kupa, u kojem su u polufinalu izbacile Budućnost. Baranke su titulu uzele u finalu koje je, sasvim neočekivano, bilo manje interesantn, čak, i od muškog finala, u kojem je sve bilo jasno od početka do kraja.

“Sirene” su u pravom trenutku dostigle željenu formu, sigurnom igrom nijednog trenutka nijesu rivalu dozvolile da se ponada da može da napravi preokret. Baranke su, jednostavno, u svakom finalnom meču na najbolji način odgovorile na “prozivke” iz protivničkog tabora da ne umiju da igraju završnicu plej-ofa (što i jeste često bio slučaj prethodnih sezona).

Optimističke najave iz Budućnosti uoči plej-ofa na kraju su se pokazale kao “pucanj u prazno”, jer su “plave”, jednostavno, bile blijeda sijenka ekipe koja je prošle sezone sjajnim preokretom u finalu protiv Luke Bar stigla do prve šampionske titule...

Budućnost je dobila prvi set, i činilo se da Podgoričanke mogu da se vrate u igru. Ovaj set, u kojem su vodile od početka do kraja, prelomile su u finišu, serijom 5:0 od 20:20. Od tog trenutka, međutim, sve se promijenilo na terenu.

Luka Bar je vrlo brzo u drugom setu stigla do vođstva od 13:8, na 18:12 i 20:14 se činilo da je sve gotovo. Međutim, Budućnost je uspjela da se vrati, smanji na 20:21, imala je i kontru za izjednačenje, ali je smeč Nede Vujadinović, po mišljenju sudija, završio u autu, iako su domaći protestovali smatrajući da je lopta dotakla u bloku nekoga od protivničkih igračica. Luka Bar je održavala dva poena prednosti do 24:22, a onda je Vesna Joksimović blokom stavila tačku na ovaj set.

U trećem i četvrtom setu dileme nije bilo, posebno u trećem. U četvrtom je Budućnost vodila do 10:6, ali su “sirene” serijom 5:0 preokrenule i vođstvo više nijesu ispuštale do kraja. Ovaj set, samim tim i meč, odlučen je serijom Baranki od 5:0 za vođstvo od 21:15...

Medalje prvaku i šampionski pehar kapitenu Elzi Hadžisalihović uručio je Cvetko Pajković, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Izjave

Vladimir Milačić, trener Luke Bar: I ova utakmica je bila neizvjesna. Čestitam djevojkama, upravi kluba na izdvojenim sredstvima u ovim teškim vremenima. Mislim da smo bolje igrali čitavu finalnu seriju, koja je bila naporna, mada djeluje ovako lagano 3:0 u pobjedama, iako nije bilo tako. Čestitam i Budućnosti na fer i korektnoj igri. Imali smo problema tokom sezone, Budućnost je bila prva u ligaškom dijelu, ali smo odigrali dobro kada je trebalo da igramo dobro. Iako su nas prozivali da ne znamo, ali izgleda da znamo i tu finalnu seriju da odigramo.

Marija Milović, srednja blokerka Luke Bar: Nama je super što je na kraju sve ovako ispalo. Izvukle smo pouke iz prošle godine, na najbolji mogući način smo završili sezonu, iako je u početku bila drugačija situacija. Presrećna sam, čestitam saigračicama, stručnom štabu, upravi kluba i navijačima na podršci. Nadam se da ćemo i sljedeće sezone ponoviti ovaj uspjeh.

Vladimir Racković, trener Budućnosti: Nijesmo očekivali da finalna serija može da završi 3:0 za Luku Bar, kao što nijesmo očekivalo da mi pobijedimo takvim rezultatom. Pred finalnu seriju da imamo kvalitet da ponovo možemo do titule. Taj optimizam nije bio bez pokrića, imamo kvalitetnu ekipu, dobre igračice. Nejasno mi je zašto smo prve dvije utakmice odigrali tako loše, mislim da ni Luka Bar u tim mečevima nije bila sjajna. Treći meč je bio sjajan, dostojan finala plej-ofa, i žao mi je što sve tri utakmice nijesu bile takve, jer smo u posljednjoj odigrali 50 odsto nego u prethodne dvije, sa mnogo manje grešaka, ali to, očigledno, nije bilo dovoljno za preokret. Luka Bar je potpuno zasluženo osvojila titulu, a mi nemamo za čim da žalimo jer nijesmo bili u šansi da dođemo do titule.

Budućnost Zetatrans – Luka Bar 1:3 (25:20, 22:25, 15:25, 18:25)

Podgorica – Medicinska škola. Gledalaca: 200. Sudije: Simonovska (Bar) i Kovačević (Podgorica). Poeni iz napada: Budućnost 37, Luka Bar 34. Poeni iz bloka: Budućnost 8, Luka Bar 13. Poeni iz servisa: Budućnost 7, Luka Bar 16. Servis greške: Budućnost 12, Luka Bar 11. Greške: Budućnost 20, Luka Bar 17.

Budućnost Zetatrans: RAIČEVIĆ (libero 1), Joketić, Janković 1, BAJIĆ 9, BOJOVIĆ 2, Đukić (libero 2), Baković, Bečić, PERUNIČIĆ 13, ROVČANIN 9, MEDOJEVIĆ 2, VUJADINOVIĆ 16.

Luka Bar: KOVAČEVIĆ 8, ROSIĆ 7, PEROVIĆ 13, Vuković, JOKSIMOVIĆ 8, MILOVIĆ 12, Hadžisalihović 1, CENOVIĆ (libero), MILIVOJEVIĆ 13, Vujanović 1, Barjaktarović, Vukosavović.

Galerija

Bonus video: