Dragana Daca Dabović laureat HN pozorišnih aprilskih svečanosti

Glumica Dragana Daca Dabović dobila je plaketu “Miloš Šami“, koju Hercegnovsko pozorište dodjeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji festivala
115 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.04.2013. 15:41h

Predstavom "Dobri ujkica", Ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda i dodjelom plakete "Miloš Šami" završene su 18. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti HAPS.

Za proteklih 15 dana publika je vidjela uspješne pozorišne predstave iz Crne Gore i regiona u glavnom i off programu, a organizovane su i izložbe, književne i muzičke večeri u pratećem programu.

Glumica Dragana Daca Dabović dobila je plaketu “Miloš Šami“, koju Hercegnovsko pozorište dodjeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji festivala.

U obrazloženju žirija u kome su bili predsjednik UO HP-a Vitka Vujnović, umjetnički direktor i selektor manifestacije Zoran Živković i producent i član UO HP Milina Kovačević navedeno je da su “ponosni smo što je Dragana Daca Dabović dobitnica Plakete baš na 18. rođendan HAPS-a, jer je sa Hercegnovskim pozorištem i HAPS-om odrastala, od prvog pojavljivanja u "Veselom vozu" i predstava u dramskom studiju Pozorišta i dorasla do zajedničkog nastupa sa svojim prvim rediteljem u obnovi dramske etide "Seks vikend" kojom je osnažen moto ovogodišnjeg HAPS-a – Pozorište sad – Pozorište svuda.

Odrastala od naslovne uloge u "Malom princu" do ravnopravne saradnje sa rediteljem ove predstave ali i zahtjevne uloge u predstavi „Lista za ljubav“, koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i Teatra mladih, tokom 18-tog HAPS-a imala je premijeru filma "S/kidanje" u kome tumači glavnu ulogu sa Nebojšom Glogovcem kao partnerom. Svim ovim, kao i ljubavlju koju gaji prema Hercegnovskom pozorištu, priznanjem da za nju ’biti glumac’ nije profesija, već dio njenog bića i života, Dragana Dabović je zaslužila ovu plaketu.

"Biti glumac nije profesija već dio bića i života", ustvrduila je lauretkinja na svečanosti dodjele plakete i obećala da će i ubuduće poštovati povjerenje koje joj je ukazivano svih ovih godina i dopunjavati svoju listu ljubavi prema gradu, Hercegnovskom pozorištu i pozivu kojim se bavi.

Bonus video: