Policija se sjetila da njihov službenik pretiče preko pune

Napreduje “istraga”o tome ko od državnih službenika ne poštuje saobraćajne propise
29 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 12:36h

Automobil “ford mondeo”, sa državnim tablicama “PG-CG 181”, koji je snimljen u subotu oko 14 časova kako preko pune linije pretiče dva automobila na putu Bar-Podgorica, pripada Upravi policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ford”, prema podacima MUP-a, duži Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Snimak kršenja saobraćajnih propisa dostavljen je u subotu u popodnevnim časovima “Vijestima”.

Automobil sa državnim tablicama “PG-CG 181” ne postoji u Uredbi o službenim vozilima na sajtu www.euprava.me, kao ni u spisku vozila kojima se obavljaju poslovi Uprave policije, koji se može naći na sajtu tog državnog organa.

Za saobraćajni prekršaj, koji je počinio policajac, predviđena je kazna od 80 do 300 eura po novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sudija za taj prekršaj naknadno može vozaču da izrekne kaznu zabrane upravljanja motornim vozilima, odnosno da mu oduzme vozačku na dva mjeseca.

Snimak koji je kao dokaz prekršaja dostavljen “Vijestima” izgleda da neće biti dovoljan da se vozač “forda” kazni, zbog rupe u zakonu, jer nije precizirano da snimak koji načine građani može da se tretira kao dokaz saobraćajnog prekršaja.

U članu 298 ZOBS-a piše da je jedino organ državne uprave, nadležan za poslove saobraćaja, ovlašćen za snimanje saobraćaja radi dokazivanja da je počinjen saobraćajni prekršaj.

U subotu je novinaru “Vijesti” iz policije nezvanično rečeno da vozila sa oznakama “PG - CG 181” nema u njihovom informacionom sistemu i da ta registracija ne postoji.

“Vijestima” najprije nije odgovoreno na zvanično postavljeno pitanja - kako će biti sankcionisan vozača koji je preticao preko pune linije.

Naknadno, nakon odgovora iz MUP-a, “sjetili” su se da je vozilo ipak njihovo, ali da ne znaju kojem sektoru pripada.

To su obrazložili “najvjerovatnije greškom u informacionom sistemu”.

“Vijesti” su ranije objavile da taj sistem nije do kraja pouzdan i da neke istrage zbog toga duže traju.

Na snimku, koji je dostavio čitalac “Vijesti”, vidi se kako vozač državnog automobila, uz prekoračenje brzine, pretiče preko pune linije.

Od marta pojačano kontrolišu “CG” i “MN”

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova “Vijestima” je juče rečeno da je 28. februara Vlada donijela zaključke, kojima je zadužila MUP da donese podzakonski akt kojim će propisati način i obavezu registracije vozila u svojini Crne Gore.

“Takođe, donijet je zaključak da policija intenzivira provjeru putnih naloga za korišćenje službenih vozila s tim registarskim oznakama. Shodno izloženom, donijet je Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, kojim je propisano da se lična oznaka vozila sastoji od slovnih i brojčanih oznaka, kao i da lična oznaka po izboru vlasnika vozila ne može sadržati skraćenicu CG i MN, koja se određuje za vozila u svojini Crne Gore”, piše u odgovoru MUP-a, koji je potpisao pomoćnik ministra Abid Crnovrščanin.

Prema informacijama “Vijesti”, nakon što je Crna Gora postala nezavisna država - tablice sa oznakama “CG” i “MN” dobio je i određen broj “zaslužnih građana”, odnosno privatnih lica.

Između ostalog, Dragan Brković, vlasnik kompanije “Vektra” dobio je državne oznake za dva automobila za svoju firmu. Iz menadžmenta „Vektra grupe“, krajem 2011. godine rečeno je „Vijestima“ da su se predstavnici firme tim povodom obratili zvaničnim zahtjevom MUP-u.

Bonus video: