Najveći intelektualci na svijetu: Na listi Dokins, Žižek...

Da bi se neko kvalifikovao za ovogodišnje mjesto na listi mislilaca nije bilo dovoljno samo da napiše važnu knjigu, inspiriše intelektualni pokret ili osvoji Nobelovu nagradu
121 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 15:29h

Kada je magazin “Prospect” napravio listu vodećih intelektualaca 2004. i zamolio čitaoce da glasaju za njih, Ričard Dokins je završio na prvom mjestu. Devet godina kasnije ovaj biolog, pisac i aktivista - najpoznatiji po ateističkim stavovima - učvrstio je svoju reputaciju izbivši na vrh liste “svjetskih mislilaca” sa 65 imena koju je odabrao panel mahom sačinjen od britanskih i američkih stručnjaka.

Dokins je kategoričan u tome da svako slijepo vjerovanje može imati isključivo negativne posljedice, navodeći kako je religija uvijek služila kao izgovor kojim se mogu opravdati i najgnusniji zločini, kao i to da je religijska zatucanost uvijek kočila svaki progres i gušila slobode pojedinca.

“Bog iz Starog zavjeta je vjerovatno najnezgodniji lik u cijeloj književnosti: ljubomoran i ponosan na to, sitničav, nepravedan, opsesivni ludak koji ne prašta, osvetoljubivi, krvožedni ratni zločinac, ženomrzac, homofob, rasista, djecoubica, sinoubica, megaloman, sadomazohista i hiroviti zlonamerni siledžija“, zapisao je Dokins.

Žižek

U prvih deset uz Dokinsa na listi poznatih mislilaca nalaze se psiholozi Stiven Pinker (3) i Danijel Kaneman (10), ekonomisti Pol Krugman (5) i Amartja Sen (7) i filozof Slavoj Žižek (6). Tu su i dva akademika-političara sa Bliskog istoka, Ašraf Gani (2) iz Avganistana, ekonomista koji je bio ministar finansija i Ali Alavi (4) iz Iraka, još jedan bivši ministar i autor knjiga “Okupacija Iraka” i “Kriza islamske civikazicje” kao i Mohamed ElBaradei (9) iz Egipta, istaknuti aktivista Arapskog proljeća, sada opozicionar vladi Muhameda Morsija.

Da bi se neko kvalifikovao za ovogodišnje mjesto na listi mislilaca nije bilo dovoljno samo da napiše važnu knjigu, inspiriše intelektualni pokret ili osvoji Nobelovu nagradu u karijeri, već su selektori insistirali i na “uticaju u proteklih 12 mjeseci na najveća pitanja ove godine”.

Galerija

Bonus video: