Kraljevsko pozorište sa “Ledom” i “Žabarom” nailazi na dobar prijem publike u regionu

Matična kuća očekuje povratak ekipe predstave “Leda” sa festivala Marulićevi dani u Splitu
132 pregleda 0 komentar(a)
Leda, Zetski dom, Dejan Ivanić, Foto: Zetski dom
Leda, Zetski dom, Dejan Ivanić, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 28.04.2013. 15:37h

Kraljevsko pozorište Zetski dom s Cetinja, ostvarilo je veliki broj uspješnih gostovanja na scenama u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj.

Matična kuća očekuje povratak ekipe predstave “Leda” sa festivala Marulićevi dani u Splitu.

"Svako gostovanje se ispostavilo uspješnim, ostavilo je trag za sobom i divne reakcije publike" kazala je Vijestima umjetnička direktorica Zetskog doma rediteljka Lidija Dedović.

Ona je najavila gostovanja u nacionalnom teatru u Temišvaru, kao i na Sterijinom pozorju mladih u Novom Sadu

Na Pozorju će gostovati sa predstavom “Žabar” po tekstu R.V. Fasbindera, koja je već doživjela odličan prijem u Skoplju “i za sada je najtraženija od predstava koje nudimo”, kazala je Dedović.

"Mislija svakog dobrog teatra, od njegovog postanka pa do danas je da bude putujuće, tragalačko, reprezentativno i komunikativno. Teatar, ukoliko ne ide van svojih granica, ukoliko ne razvija duh razmjena iskustava, događaja, ukoliko nije simbol i ambasador države iz koje potiče - onda to više nije teatar nego birokratska ustanova koja se ušuškano zadovoljava u životarenju unutar svoje sredine, lijeno misleći da je to teatarski zadatak. Teatar koji ne putuje i kod koga ne dolaze, po meni, je invalid ili zgrada koja treba da ide pod ključ" odgovorila je rediteljka Dedović na pitanje “Vijesti” koliko je značajan iskorak jednog teatra van sredine u kojoj stvara i živi.

Ona smatra da je teatar aktivni kapacitet, živa energija, krvotok jednog društvenog sistema u kom taj sistem nailazi na svoj odraz, razvija inteligenciju, popravlja mane čovjeka i društva, razvija potrebe, iluzije i mišljenje.

"S obzirom na to da pozorište predstavama postaje kulturna i estetska ponuda države, najlogičnije je da teatrom izađemo vani i prezentujemo kvalitet, suočavajući se sa svim na što naiđemo: na druge sredine, kvalitete, ljude, estetike, ponude, nove saradnje, upoznavanja sa društvenim i svim bitnim okolnostima, uspostavljajući mrežu važnih i neophodnih komunikacija" rekla je ona.

Dedović je kazala da je kultura, uz sport, pa i turizam donekle, najpozitivniji ambasador zdrave Crne Gore, “maštovite, kreativne snage koja ima i šta i kome da kaže na važne teme koje hrabro i sa ljubavlju ulaze u istine sadašnjice”.

Kraljevsko pozorište Zetski dom će na jesen gostovati sa premijerom i na jubilarnom Ex Pontu, najznačajnijem festivalu savremenog pozorišnog izraza u ovom dijelu Evrope. Najavljena su i gostovanja predstava koje su izabrali teatri Slovenije, Makedonije, Srbije i Krajove, a to su “Leda” i “Žabar”.

Bonus video: