Da je ljekari nisu poslali kući, imala bi 60 odsto šanse da preživi

Stručnjaci iz Zagreba tvrde da je nesavjesno liječenje dovelo do smrti Ivane Šoć sa Cetinja
17 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 19:33h

Ljekarima Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Draganu Obradoviću i Brankici Dupanović 11. juna počeće suđenje povodom optužbi da su nesavjesno liječili i izazvali smrt Cetinjanke Ivane Šoć (30), koja je preminula dan nakon izlaska iz bolnice zbog komplikacija od virusa svinjskog gripa.

Predmet je dodijeljen sutkinji podgoričkog Višeg suda Vesni Moštrokol, a optužnicom ljekarima je stavljeno na teret krivično djelo 302 - teško djelo protiv zdravlja ljudi i njima je zaprijećena zatvorska kazna od dvije do 12 godina.

Optužnica protiv dvoje ljekara Klinike za infektivne bolesti mahom se zasniva na nalazu i mišljenju dvojice stručnjaka iz Zagreba, koji su vještačenjem medicinske dokumentacije utvrdili da je tokom liječenja djevojke počinjeno niz propusta, koji su doveli do pogoršanja njenog stanja i na kraju do smrti.

Još čekaju pravdu: Sestra i otac pokojne Ivane, Foto: Savo Prelević

Vještaci su u svom nalazu potvrdili ono što je otkriveno na obdukcionom stolu u Podgorici - da je djevojka nakon šest dana liječenja u KC-u, umrla 19. februara 2011. godine, samo dan nakon otpusta, usljed ugušenja zbog otoka na plućima i mozgu izazvanim virusom AH1N1.

U nalazu oni opisuju detalje iz medicinske dokumenatcije i tvrde da su ljekari na Klinici za infektivne bolesti, po prijemu pacijentkinje, morali da posumnjaju na virus svinjskog gripa, a posebno zbog podatka da je u to vrijeme u Crnoj Gori vladala epidemija virusa AH1N1.

Vještaci tvrde da su ljekari Obradović i Dupanović i na osnovu opšte slike pacijentkinje - temperature od 39,5, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima morali da posumnjaju od čega je oboljela, jer je imala “opšte simptome gripa”.

“Dakle, pacijentkinja Ivana Šoć je odmah na osnovu kliničke slike ne čekajući druge nalaze, morala odmah dobiti lijek tamiflu”, piše između ostalog u nalazu vještaka

Stručnjaci iz Zagreba pozvali su se i na preporuke Ministarstva zdravlja Crne Gore od 14. januara 2011. godine, gdje piše da zbog epidemiološke situacije u zemlji ljekari odmah uključe antivirusnu terapiju na osnovu kliničke slike, ne čekajući druge mikrobiološke analize.

“Dakle, pacijentkinja Ivana Šoć je odmah na osnovu kliničke slike ne čekajući druge nalaze, morala odmah dobiti lijek tamiflu”, piše između ostalog u nalazu vještaka.

U nalazu iz Zagreba, stručnjaci su napisali i da je tok bolesti pokojne Šoć bio prilično atipičan i da je mogao navesti ljekare KC-a na zaključak da je riječ o neurotskim reakcijama, a ne o organskoj bolesti. Na takvo mišljenje, ocijenili su vještaci, mogli su ih navesti i nalazi psihijatra i neurologa, koji su takođe tokom boravka Šoć u bolnici pregledali pacijentkinju.

Optuženi ljekari tokom istražnog postupka tvrdili su da su sve uradili tokom liječenja djevojke, pojašnjavajući da klinička slika, laboratorijski nalazi i drugi pregledi nijesu ukazivali da je oboljela od virusa AH1N1.

Mijović ne poštuje novinare

Nakon što je polovinom marta Više državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv ljekara Obradovića i Dupanović, “Vijesti” su poslale pitanja direktoru Kliničkog centra da li će suspendovati infektologe, jer je protiv njih podignut optužni predlog.

Od slanja dopisa je prošlo više od mjesec, a direktor KC-a Milan Mijović nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, kao ni na ranije urgencije porodice pokojne Ivane Šoć da se protiv ljekara pokrene suspenzija, jer su djelo za koje su optuženi počinili na radu.

Vještaci iz Zagreba bili iznenađeni mišljenjem optuženih ljekara

Optužnica protiv ljekara zasniva se i na zaključcima vještaka, koji smatraju i da je otpusna lista pokojne djevojke dijelom bila pogrešna jer su prije odlaska kući infektolozi morali da urade dodatne laboratorijske nalaze ali i RTG pluća, koji bi pokazao otoke.

Kako saznaju “Vijesti”, vještaci iz Zagreba bili su iznenađeni mišljenjem optuženih ljekara, koji su u otpusnoj listi napisali da je “pacijentkinja opšte dobrog stanja”.

Vještaci su pojasnili da je djevojka u toj fazi bolesti morala da pokazuje makar neke znake pogoršanog zdravstvenog stanja, tim prije jer je umrla već narednog dana.

Vještaci su u nalazu procijenili i da je Cetinjanka imala najmanje 60 odsto šansi da preživi teško stanje gripa da je umjesto što je poslata kući, priključena na respirator u jedinici Intenzivne njege.

Bonus video: